Hedel start exportpilot via erkend verzamelcentrum

Hedel start exportpilot via erkend verzamelcentrum

paardenmarkt btw-positie

Geen urenlange wachtrij meer bij de exportkeuring en de vrachtwagen niet eerst naar Kerkdriel rijden voor reiniging. De Paardenmarkt Hedel verplaatst dit jaar de exportkeuring naar een officieel erkend verzamelcentrum in Brakel. Dit als pilot op de nieuwe regelgeving die volgend jaar ingaat.

De Hedelse markt verzet de bakens naar aanleiding van het bericht dat demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) vorige maand plaatste in de Staatscourant.

Per 1 januari 2018 worden de exportregels van paarden aangescherpt. Dit heeft behoorlijke gevolgen voor de paardenmarkten, die nu een I&R-register moeten bijhouden en aan de eisen van een erkend verzamelcentrum moeten voldoen.

Voor export éérst naar Brakel

Dit alles was voor de organisatie van de Hedelse paardenmarkt de reden om dit jaar alvast nieuwe exportmogelijkheden te onderzoeken. In samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, de NVWA en het erkende Brakelse exportverzamelcentrum ‘Van de Wetering Veestallen’ komt Hedel dit jaar met een exportpilot.

In de praktijk betekent dit dat mensen die vanaf de markt willen exporteren eerst met paarden en veewagens naar Brakel moeten rijden. Volgens de organisatie van Hedel is dit minder omslachtig dan het lijkt.

Klaar voor de toekomst

‘Voor de paardenhandelaren betekent deze stap een flinke verbetering. Alle voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een wasplaats, zijn in Brakel binnen handbereik. Door de ervaring en faciliteiten bij Van de Wetering zal de exportprocedure sneller, efficiënter en op een veilige manier plaatsvinden’, meldt ze aan Hoefslag.

Met deze pilot denkt de Paardenmarkt Hedel klaar te zijn voor de toekomst.

Reacties