Harrie Smolders: “Voor dit parcours moest je paard in topvorm zijn”

Harrie Smolders: “Voor dit parcours moest je paard in topvorm zijn”

Harrie Smolders
Harrie Smolders - Monaco CHIO Aachen 2017 © DigiShots

In de zevende week van het Winter Equestrian Festival in Florida wonnen Harrie Smolders en Monaco (v. Cassini II) de 1.50m CSI5*. Ze sprongen twee foutloze rondes en waren met slechts een tiende van een seconde voorsprong de snelsten in de barrageronde.

11 gekwalificeerd

In totaal reden 46 combinaties mee in de eerste ronde van het parcours. Elf daarvan wisten zich te kwalificeren voor de barrage. Smolders reed Monaco naar een dubbele foutloze ronde over het parcours dat ontworpen werd door Anthony D’Ambrosio en Andy Christiansen. De combinatie snelde het parcours door binnen 38.40 seconden. Met slechts een tiende van een seconde voorsprong wist hij op de eerste plaats te belanden.

Goed parcours

“Ik dacht dat ik niet de beste start had tijdens de barrageronde, maar ik wist het weer in te halen bij de zevende hindernis”, vertelde de ruiter na afloop aan World of Showjumping. “Ik vond het een serieus parcours. Er waren dan ook veel fouten in de eerste ronde. Het was een ontzettend goed parcours, maar je paard moest hier wel echt voor in topvorm zijn.”

Fantastisch paard

Hij gaat verder over zijn topper. “Ik kreeg Monaco toen hij zeven jaar oud was. Hij is heel mooi naar het hoogste niveau gegroeid en is erg sterk in de parrages. Monaco is een fantastisch paard om erbij te hebben. Hij kan een snelle ronde rijden, maar wanneer hij een Grand Prix moet lopen doet hij het ook gewoon.” Smolders geeft aan dat het vooral door zijn team komt dat hij zulke prestaties neer kan zetten. “Zij houden de paarden thuis in topvorm. Ik denk dat we een geweldig team hebben, zowel in Nederland als in Amerika.

Wereldranglijst

De Duitse Daniel Deusser en Scunderia 1918 Tobago Z (v. Tangelo Vd Zuuthoeve) legden beslag op de tweede plaats. Hij reed de 13-jarige Zangersheide-hengst naar de tweede plaats. “Deze week was zeker geen normale week. Na een maand met goede resultaten is hij gestegen naar de derde plek in de wereldranglijst. “Iedere dag stond ik in de op drie. Daarna stond ik zelfs de top vier in de big class met drie verschillende paarden.”

Luxeprobleem

“Ik ben er erg blij mee”, stelt hij. “Maar ik moet met beide benen op de grond blijven staan en me realiseren dat dit niet gebruikelijk is. Het is als het ware echt een luxeprobleem. Als je maar één paard hebt, is het niet eerlijk naar het paard toe om zo vaak te rijden. Voor een ruiter is het hebben van één paard niet goed, omdat je niet genoeg oefent. Door drie of vier verschillende paarden te rijden word je beter.

De Amerikaan Kent Farrington wist met zijn 9-jarige KWPN’er Orafina (v. For Fasion) de derde plaats te bemachtigen. Ook hij sprong twee foutloze rondes.

Bron: World of Showjumping

Foto: © DigiShots

Reacties