Harrie Smolders: “De paardensport wordt hard getroffen”

Harrie Smolders: “De paardensport wordt hard getroffen”

Harrie Smolders - Ruiter van het Jaar The Dutch Masters - Indoor Brabant 2019 © DigiShots

De internationale ruiters zijn normaal weinig thuis en reizen de hele wereld over, van concours naar concours. De momenten van rust thuis zijn spaarzaam. Nu de ruiters thuis zijn door het Coronavirus brengen ze veelal meer tijd door met hun gezin.

Zo ook de voormalig nummer één van de wereld, springruiter Harrie Smolders. Sportnieuws.nl sprak met hem.

Nieuwe baan

Smolders heeft een nieuwe baan erbij, als leraar van zijn kinderen. “Dit is wel iets nieuws ja”, zegt Smolders vanuit zijn woonplaats Lage Mierde in Noord-Brabant. “Je ziet nu echt wat die kinderen bezighoudt. Normaal ben ik weleens bij zo’n 10-minutengesprek, maar daar word je vaak ook niet veel wijzer van. Ze zijn acht en tien jaar. Dus nu ben ik 1 à 2 dagen druk met ze met rekenen, spelling en ze moeten ook zelf werkstukken maken. De school heeft het goed geregeld, want ze kunnen veel online doen en ze hebben ook contacten met hun leraren.”

Geen prijzengeld

Normaal gesproken zou Smolders veel in het buitenland zijn op concours, maar dat is nu niet aan de orde. Dat betekent ook dat er geen prijzengeld verdiend kan worden. De handel van paarden ligt bovendien ook bijna plat. “De paardensport wordt hard getroffen”, zegt Smolders. “En ik zie ons voorlopig nog niet weer op een internationaal concours rijden. Zolang er geen vaccin is, wordt het heel lastig. Gelukkig heb ik zelf dit jaar nog een paar paarden kunnen verkopen en kan ik nog wel online lesgeven aan ruiters.”

Bezinnen

Smolders zou  gesproken in Florida training geven aan Jennifer Gates. “Dat doen we nu met de telefoon. Videobellen. Dat is even wennen, maar het gaat wel. Het scheelt wel veel vlieguren. Ik voel aan mijn lichaam dat het goed is om even thuis te zitten. Eindelijk tijd om over die jetlags heen te komen. Ik heb nu tijd om te bezinnen, tijd voor mijn gezin. Dus ik verveel me zeker nog niet.”

Meer tijd

De paarden van Smolders staan in een stal in België. Ondanks de gesloten grenzen mag hij nog wél naar België. “Ik moet vertellen wat ik ga doen en waar ik moet zijn en dat heeft gelukkig nog geen problemen opgeleverd. Het voordeel van deze situatie is dat ik nu meer tijd heb voor het opleiden van de jonge, talentvolle paarden. Dat is de grootste winst die we nu kunnen maken: de jonge paarden beter maken met het oog op de toekomst.”

Lees hier het complete interview.

Bron: Sportnieuws

Reacties