Hansje Welten: ‘Zazou is een volwaardig personeelslid binnen ons bedrijf’

Hansje Welten: ‘Zazou is een volwaardig personeelslid binnen ons bedrijf’

Zazou

Hansje Welten runt in Lierop D’n Hoef, een pedagogisch centrum voor kinderen met ernstige gedragsproblemen. Paarden vormen het hart van het bedrijf. Een bijzonder paard binnen D’n Hoef is Zazou, een zestienjarige nakomeling van Jet Set D. Zazou is enorm veelzijdig en overal voor in te zetten.

Teveel bloed?

“Vlak na ons trouwen kochten we Zazou, toen als 2,5-jarige. Het was een groot, lang en slungelig paard. Samen met mijn man heb ik hem zadelmak gemaakt. Mensen waarschuwden ons dat een Jet Set teveel bloed zou hebben voor de kinderen, maar door zijn grote lijf vindt hij bokken veel te moeilijk en al snel was hij heel lief. Ik heb hem, tussen mijn zwangerschappen door, tot het L2 gestart en mijn man Ruud en ik hebben ook allebie met hem gesprongen.”

Hansje met Zazou

Veel afwisseling

“We zetten paarden in bij onze therapieën, omdat we merken dat kinderen met ernstige gedragsproblemen in de omgang met paarden leren om zich beter gedragen naar elkaar en ook beter rekening houden met elkaar en met de paarden. De paarden die wij hiervoor inzetten moeten natuurlijk safe zijn. Ze worden bij ons overal voor gebruikt en hebben dus heel veel afwisseling. We merken dat de paarden daardoor ook altijd goede zin hebben en altijd lekker meedoen.  Dat geldt ook voor Zazou. Juist die afwisseling maakt hem een gelukkig paard. Hij geeft het ook aan als hij het saai vindt worden.”

Volwaardig personeelslid

“Zazou wordt voor heel veel ingezet. Naast dressuur, springen, therapie en coaching, gaat hij ook mee naar het bos. Verder is hij ook voltigepaard. Voltige is ook een onderdeel van de behandelingen. De kinderen vinden dat ook heel leuk om te doen en Zazou ook. Inmiddels hebben we naast het therapeutische deel ook een KNHS voltigevereniging met 35 leden. Zazou is ook een heel goed leerpaard voor andere paarden. Bijvoorbeeld als ze moeten leren om de trailer op te gaan of in de wei of als paarden moeten leren met veel kinderen om te gaan. Zelf rijd ik hem ook nog twee, drie keer in de week en neem ik hem om de drie weken mee naar de rijvereniging. Zazou is een volwaardig personeelslid hier binnen het bedrijf en ik ben super trots op hem!”

Bron: De Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties