Hannah en Theresa; meiden bij de Spaanse Rijschool

Hannah en Theresa; meiden bij de Spaanse Rijschool

0 1473
Spaanse Rijschool
Hannah Zeitlhofer (foto) en Theresa Stefan doorbreken het mannelijk bastion van de Spaanse Rijschool Foto: Albertine Nannings

‘Pak nog even snel je handschoenen’, zegt Oberbereiter Andreas Hausberger tegen Theresa Stefan. Haar kleurig gelakte nagels steken nu af bij haar klassieke bruine rijrok en zeemleren broek. Ze werd er ook door overvallen. Normaliter neemt collega Hannah altijd de pershonneurs waar, maar die is net even weg.

Theresa voegt zich weer bij Oberbereiter Hausberger en het groepje journalisten dat een rondleiding door de tentstallen van Ahoy krijgt. Met de handschoenen aan en de steek op haar hoofd kijkt 22-jarige haar Oberbereiter strak aan.

Zo’n persverhoor en dan ook nog in het Engels, dat is nogal wat. Maar Andreas Hausberger, in de decennia die hij werkzaam is bij de ‘Spaanse’ gepokt en gemazeld in alles wat met PR te maken heeft, is voornemens zijn leerling door deze vuurdoop te loodsen.

Mannenbastion

Negen jaar nadat Hannah Zeitlhofer als eerste vrouwelijke student werd aangenomen bij de Spaanse Rijschool blijft de pers geïnteresseerd in vrouwen die zich weten te settelen in het eeuwenoude mannenbastion van Bereiter en Oberbereiter.

Hannah Zeitlhofer
Hannah Zeitlhofer is de eerste vrouwelijke Bereiter aan de Spaanse Rijschool. Foto: Albertine Nannings

Hannah is ondertussen bevorderd tot Bereiterin, Theresa tot Bereiteranwärter (kandidaat-berijder). Dat betekent dat ze momenteel haar eigen jonge Lippizaner opleidt tot en met het hoogste niveau. Favory Wanda II is nu zes jaar en beheerst ondertussen de wissels.

Als Wanda door Theresa is opgeleid tot en met de hoge school kan Theresa net als Hannah de titel Bereiterin dragen. ‘Je moet het opleiden van dit paard eigenlijk zien als een doctoraal scriptie van de universiteit’, zo legt Oberbereiter Hausberger uit. ‘En net als bij een scriptie krijg je hierbij begeleiding van je docenten.’

80% uitval

Hausberger lijkt de toekomst van Theresa bij de Spaanse rijschool wel zonnig in te schatten. Zelf houdt ze nog een slag om de arm. ‘Ik hoop het’, fluistert ze. Ze loopt nu zes jaar mee in de rijschool in Wenen en ze geeft aan dat het –zeker in het begin– heel zwaar is. ‘Lichamelijk, maar ook geestelijk’, zegt ze.

Twee meiden hebben het nu namelijk tot het corps de ballet geschopt tegenover twintig die voortijdig gestopt zijn. ‘80% van de aangenomen studenten strandt’, vertelt Hausberger. En er is geen jaarlijkse intake zoals bij een normale opleiding. ‘Wanneer we plaats hebben nemen we twee tot vier studenten aan’, aldus Hausberger.

Spaanse rijschool
Oberbereiter Andreas Hausberger loodst Theresa Stefan door haar interview heen. Foto: Albertine Nannings

Theresa lééft voor de paarden, al van jongs af aan. ‘Natuurlijk moet ik er dingen voor laten die andere jonge mensen wel doen. En ja, dat is zeker wel eens moeilijk’, vertelt ze. Haar dag begint om 7.00 uur ’s morgens wanneer ze haar eigen Lippizaner traint, les krijgt en jonge hengsten zadelmak maakt. ’s Middags heeft ze tijd om haar rijpaarden thuis te rijden.

De afgelopen zes jaar heeft ze zich geconformeerd aan ruim 450 jaar traditie en als resultaat mag Theresa nu meerijden in de quadrille –niet met haar Favory Wanda II, want die is nog te jong– óók dit weekend in Ahoy.

Haar ouders hebben haar nog nooit op tournee aan het werk gezien. Wel in een voorstelling in de Weense Hofburg. En wat ze ervan vonden? Theresa’s ogen gaan glimmen: ‘Ze waren hartstikke trots!’

 

Reacties