Halster om in het land of op stal? Levensgevaarlijk!

Halster om in het land of op stal? Levensgevaarlijk!

0 18485

Waarom worden paarden -uitzonderingen daargelaten- zonder halster op stal of in het land gezet? Omdat het gevaarlijk is het om te laten! De -afschuwelijke- foto hieronder is weliswaar niet actueel, maar niemand wil zijn paard zo  aantreffen…

De foto toont het levenloze paard dat ‘in’ zijn halster aan een afrasteringspaal hangt. Het arme dier heeft klaarblijkelijk geworsteld om zich los te rukken, maar had geen kans. De luchtpijp is afgesneden; het paard is gestikt.

Blijven haken aan voer- of drinkbak

De les die we kunnen leren is: laat nooit het halster om, in het land of op stal! Of het nu een box is zonder tralies of met. Een paard kán het voor elkaar krijgen om te blijven haken. Denk bijvoorbeeld aan een drink- of voerbak. Of als het zich krabt aan het hoofd met een achterbeen. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Ook geen halster op het land

In het land is het blijven haken achter het halster eveneens iets waar je rekening mee moet houden. Er zijn zelfs verhalen van paarden die tijdens het spelen aan elkaars halster blijven haken. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als (één van beide) paarden in paniek raakt.

Makkelijk te pakken

Ook om een andere reden verdient het aanbeveling het halster af te doen in de wei.  Niet alleen voor jou, maar ook voor dierenbeulen is het gemakkelijker het paard te pakken te krijgen, zo waarschuwde de politie van Groningen en Drenthe drie jaar geleden. Denk na als je het halster om laat, zeker als er verder geen zicht op de paarden is.

Als je dan toch kiest voor een halster, met name om je paard wat sneller te kunnen ‘grijpen’, kies dan voor een ‘veiligheidshalster’, dat los kan schieten als er teveel druk op komt te staan.

Foto: Istockphoto

Reacties