Halloween achter de rug, mag je paard pompoen eten?

Halloween achter de rug, mag je paard pompoen eten?

paard eten voer hooi
Foto: Sabine Timman / Peter Timman

Halloween is achter de rug en aangezien we in Nederland steeds meer meegaan in deze traditie, heb je misschien een of meerdere pompoenen over. Wellicht vraag je je af: mag ik die aan mijn paarden voeren?

Het antwoord is: Ja! Paarden mogen de gewone oranje pompoenen eten, inclusief de zaden.

Stijging bloedsuikerspiegel

Wanneer je je paard groenten en fruit voert, is het raadzaam om het glycemische gehalte in de gaten te houden, vooral bij paarden insuline-resistent zijn. De glycemische index geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt. Brood heeft bijvoorbeeld een hoge glycemische index .

De glycemische indexg van pompoen is hoog, maar de glycemische last, een maatstaf die ook rekening houdt met de hoeveelheid die je eet/voert, is weer heel laag. Dat betekent dat je pompoen veilig aan je paard kunt geven, mits je niet overdrijft.

Kleine hoeveelheden

Paardeneigenaren weten dat plotselinge grote veranderingen in het dieet van je paard niet raadzaam zijn.  Een kleine pompoen kun je als speelgoed in z’n geheel in de stal hangen. Je kunt pompoen ook gebruiken als ingrediënt voor paardensnoepjes. Het recept hiervoor vind je in de link hieronder.

Bron: thehorse.com

Foto: Sabine Timman / Peter Timman (archief)

Reacties