Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld in manege Nijeveen

Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld in manege Nijeveen

0 7599
Bij een in val in Nijeveen trof de politie vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aan. De cocaïnewasserij zat in een manege aan de Nijeveense Bovenboer.
Dezelfde dag viel de politie ook loodsen in Elshout en Apeldoorn binnen. In totaal zijn zeventien mensen aangehouden.

Tienduizenden liters chemicaliën

Op de locatie in Nijeveen werd een cocaïnewasserij voor de productie van cocaïne aangetroffen en vele grondstoffen ten behoeve daarvan. Naast tienduizenden liters aan chemicaliën, troffen rechercheurs van de Landelijke Eenheid ook zo’n 100 kilo cocaïnebase aan. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal, zoals kleding, gehaald en omgezet naar cocaïnebase.

Aanhoudingen

Op de productielocatie in Nijeveen werden zestien verdachten aangehouden. Eén van de verdachten betreft de eigenaar van het terrein. In Apeldoorn werd één verdachte aangehouden. In totaal ging het om zeventien verdachten, waarvan drie met de Nederlandse nationaliteit , één met de Turkse nationaliteit en dertien met de Colombiaanse nationaliteit.

Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland

Na de inval in het lab moest de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) het chemische proces uiterst voorzichtig stoppen en het materiaal afvoeren. Dit proces nam drie dagen in beslag. André van Rijn, hoofdinspecteur van LFO: “Het betreft hier het grootste cocaïnelaboratorium dat ooit in Nederland is aangetroffen. We schatten de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag. Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro, onversneden.”

Bron: Politie

Reacties