Grondwaterpeil te laag, ook lastig voor paardenhouders

Grondwaterpeil te laag, ook lastig voor paardenhouders

0 408
© DigiShots

Na een lange regenachtige winter, is het weide seizoen eindelijk weer aangebroken. Daarmee moeten we ons alweer klaarmaken voor de aankomende droogte. Een probleem wat steeds vaker terugkeert in Nederland en ook lastig is voor paardenhouders.

Welzijn

Ondanks dat het elke winter veel regent, verdampt er meer water dan dat er valt. Dit zorgt ervoor dat het grondwaterpeil te laag blijft. Ook voor paardenhouders is dit lastig, want deze extreme weersomstandigheden hebben invloed op het welzijn van paarden.

Gevaarlijk

In het voorjaar valt de lage grondwaterstand al op te merken. De buien die tussendoor vallen zijn niet meer voldoende. Bij droogte en hitte wordt gras al snel dor. Dit komt omdat de energie naar de wortel gaat om de grasplant in leven te houden. Onder de grond is het gras dus wel nog in leven. Zodra er een regenbuitje valt, kleurt de weide al snel weer volledig groen. Omdat alle energie in de wortel zat, kan dit verse gras gevaarlijk zijn voor de gezondheid van het paard. Het is aan te raden om gras na droogte, een paar dagen de te tijd te geven om te herstellen. Als de weide voldoende voedingsstoffen bevat zal deze sneller herstellen.

Lees hier meer over weidemanagement.

Lees hier meer over welzijn bij paarden tijdens extreme hitte.

Bron: FNRS

Foto: Digishots

Reacties