Grand Prix-paard Toots onverwachts overleden

Grand Prix-paard Toots onverwachts overleden

0 20683
Toots

Akane Kuroki kondigde op haar Facebook het overlijden aan van haar Grand Prix paard, Toots. Het paard is plotseling, tijdens transport, in elkaar gezakt. Voormalig eigenaresse, Imke-Schellekens-Bartels reageert op het overlijden van de door haar zo geliefde ruin.

“Het nieuws heeft ons geraakt. Niet alleen mij, maar ook mijn moeder. Wij hadden een hele goede band met hem. Toots is meer dan tien jaar bij ons geweest en zes maanden geleden is hij vertrokken naar Amerika waar hij zijn oude dag zou doorbrengen bij een goede vriendin van Akane. Het is zo sneu voor hem, maar ook voor haar dat dit zo kort mocht zijn.”

Weg van Toots

Imke Schellekens kocht Toots in 2009 over van Jeanine Fiechter. In 2012 won hij, samen met Schellekens- Bartels, zijn internationale debuut in Addington.

“Jeanine was in die tijd mijn leerling. Ik had hem dus al vaker gezien. Toen ik de kans kreeg om hem een paar weken te ‘proberen’ was ik verkocht! Ook al had hij nog wat moeite met piaffe. Toots had zo een topkarakter en mooie dingen dat we weg van hem waren. Het was wel een hele toer om hem Grand Prix klaar te maken. Vooral omdat hij zo groot was en niet zo sterk op de achterhand. We hebben de tijd met hem genomen en uiteindelijk liep hij op zijn 12de zijn eerste Grand Prix.”

Grote vriendelijke reus

Toots stond onder de dressuurliefhebbers bekend als een groot, charismatisch en imposant paard. Opvallend door zijn formaat (1.88) en geroemd om zijn prestaties in de dressuur. Drie jaar na zijn debuut is hij verkocht aan de Japanse amazone, Akane Kuroki. Die met Toots het Japanse team vertegenwoordigde tijdens de Olympische spelen in Rio.

“Bij ons op stal stond Toots bekend als het meest vriendelijke paard wat je je maar kunt voorstellen. We noemden hem dan ook ‘de grote vriendelijke reus’ en dat was hij ook echt.
Hij was lief voor iedereen en zelfs aandoenlijk met de kleine Japanse Akane, aan wie Toots in 2016 is verkocht. Vorig jaar haalde ze met hem nog een gouden medaille op de Asian Games. Zijn groom, Katelijne, die zijn groom al was toen ik hem reed, is zelfs nog met hem mee geweest naar Rio en Jakarta.”

Verlies van een bijzonder paard

Zowel Imke Schellekens-Bartels en Akane Kuroki hebben veel met hem mogen bereiken en van hem kunnen leren. Het is daarom, voor iedereen betrokken in het leven van Toots, een groot verlies van hun bijzondere, talentvolle, ‘grote vriendelijke reus’.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties