Grand Prix Special Aken: Revanche voor Isabell Werth

Grand Prix Special Aken: Revanche voor Isabell Werth

Isabell Werth - Emilio 107
Isabell Werth - Emilio 107 CHIO Aachen 2018 © DigiShots

Isabell Werth kwam zaterdag al vroeg de baan in om zich in Aken te revancheren voor het tegenvallende optreden in de Grand Prix op woensdag. De Duitse amazone noteerde met Emilio een score van 79.128 procent in de Grand Prix Special, wat goed is voor de eerste plaats.

Emmelie Scholtens zet wederom het beste resultaat voor het Nederlandse team neer. Ze eindigt met Apache (v Ub-40) op de twaalfde plaats.

Op zijn heupen

Woensdag kreeg Emilio (v Ehrenpreis) het tijdens de proef meerdere malen op zijn heupen.  Tijdens de piaffe ging hij herhaaldelijk op zijn achterbenen staan, waardoor we de combinatie slechts 17e werd.  Niets van dat alles tijdens de special, de combinatie krijgt alleen een onvoldoende voor één uitgestrekte draf. Verder zijn er negens voor de pirouette naar rechts, de overgang passage-piaffe-passage en de piaffe.

Harmonieuze proef

Emmelie Scholtens en Apache zetten in Aken wederom de hoogste score neer voor Nederland. De harmonieuze proef kenmerkt zich door een fijn beeld en een goed geconcentreerde Apache. Op de fouten in de passage na, waarin de hengst tot tweemaal voorwaarts schiet en aangaloppeert, valt er bijzonder weinig aan te merken op deze special, die beloond wordt met 74,043 procent en de twaalfde plaats.

De combinatie laat zeer mooie appuyementen zien, prachtige wissels, zowel de eners als de wissels om de pas, en zowel de pirouettes als de overgangen zijn mooi.

Bij de les

Madeleine Witte-Vrees heeft Cennin (v Vivaldi) in de special meer bij de les dan woensdag in de Grand Prix, maar dat uit zich helaas niet in de score, die met 72.362 ruim een procent lager uitkomt en goed is voor de zestiende plaats.

De voshengst laat zijn kenmerkende mooie uitgestrekte draf zien, klokgave wissels en een goede passage, maar gaat in de appuyemneten niet voldoende opzij. In de overgang naar de passage is verbinding even weg en zit er een hakkeltje in de wissels om de pas. Al met al teveel fouten om een hogere score neer te zetten.

Handen vol

Hans-Peter Minderhoud heeft net als tijdens het CHIO in Rotterdam zijn handen vol aan de schimmelhengst Zanardi (v Rubels). Het begin van de proef kenmerkt zich door de controle van Minderhoud, over een hengst die onder de indruk is van de omgeving en wat onzeker en kijkerig overkomt. Daardoor is de aanleuning onrustig, maar Minderhoud loodst het vakkundig door de proef, tot het bij de appuyementen echt mis gaat.

Zanardi gaat in verzet en komt op de achterbenen, het duurt even voordat zijn ruiter hem weer onder controle heeft De eners gaan vervolgens de mist in en de inzet naar de pirouettes is slordig, maar dat Minderhoud de proef toch tot een behoorlijk einde weet te brengen, mag zeer knap genoemd worden. De score: 64.489 procent en de 27e plaats.

Schrikachtige Verdades

Ook Laura Graves heeft te maken met een schrikachtige Verdades (v Florrett As). Wanneer hij op de lange zijde schrikt, moet ze alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat hij er niet echt vandoor gaat. De proef kenmerkt zich daarna door teveel slordigheden, waardoor een van de favorieten voor de zege genoegen moet nemen met de elfde plaats.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties