Grand National: Zo wed je op het winnende paard

Grand National: Zo wed je op het winnende paard

Britten zijn dol op gokken. Geen wedstrijd zo gek, of ze leggen er een wedje op. The Telegraph zet een aantal weetjes over de Grand National, de belangrijkste race van het jaar, op een rij zodat je zondag op het juiste paard kunt wedden.

In Groot-Brittannie wordt al maanden uitgekeken naar de Grand National, een race over krap 7 kilometer, die al sinds 1839 wordt verreden. Er is geen kaartje meer te krijgen voor dit spectaculaire evenement in Liverpool.

Volgens The Telegraph gaan er bij de gok-kantoren in de aanloop naar de race miljoenen ponden om. Geschat wordt dat een kwart van de volwassen Britten geld inlegt. De meerderheid hiervan baseert zijn keuze simpelweg op de naam van het paard. Een andere factor is het uiterlijk.

Favoriet

Statistieken tonen aan dat ‘nieuwe’ gokkers afgaan op voorspellingen. Dit jaar worden Vieux Lion Rouge (10 tegen 1) en Definitly Red (11 tegen 1) genoemd. Of dat slim is, is de vraag. Slechts is zestien procent van de gevallen bleek de favoriet ook de winnaar. Dat gebeurde overigens meteen tijdens de eerste editie van de Grand National in 1839, toen Lottery won.

De naam Red

Vijf maal won een paard met het woord ‘red’ in de naam. Red Alligator in 1968, Red Marauder in 2001 en Red Rum in 1973, 1974 en1977. De beginletter R is sowieso populair, met twintig zeges. De laatste was Rule The World in 2016 en Reugny de eerste in 1874.

De M komt direct daarna, gevolgd door de ‘S’, ‘A’ en ‘C’.

Kinderen en familie

Kies geen paard met een ‘mensennaam’. Gokkers blijken deze echter vaak te kiezen, omdat deze hen doet denken aan kinderen, familie of vrienden.

Een op de vijf gokkers blijkt een naam te kiezen die op die manier iets betekent. Tevergeefs, slechts een kwart van de winnende paarden heeft een naam die bij personen ook voorkomt. Slechts 39 in totaal.

Dit jaar zijn One For Arthur (14 tegen 1) en Drop Out Joe (66 tegen 1) wellicht kanshebbers.

Leeftijd

De statistieken wijzen uit dat negen een goede leeftijd is voor een renpaard. De precieze, gemiddelde leeftijd van Grand-National-winnaars is 8.8 jaar oud. 46 Winnaars waren negen jaar. De jongste winnaar was vijf jaar oud, het oudste paard dat won,

Peter Simple, was vijftien in 1853.

Het is geen verrassing dat paarden niet te jong en niet te oud moeten zin. Ze hebben zowel snelheid als uithoudingsvermogen nodig, Jonge paarden hebben vaak meer snelheid dan uithoudingsvermogen, terwijl oudere paarden vaak al over hun hoogtepunt heen zijn en moeite hebben met de vele hindernissen.

Van de veertig paarden die dit jaar aan de start verschijnen, zijn zeventien paarden 9 jaar oud, waaronder een aantal van de favorieten.

Gewicht

Het gewicht dat de paarden moeten dragen is uiteraard een belangrijke factor voor wat betreft de winkansen. De race wordt met handicap verreden. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben slechts zeven paarden met meer dan 70 kilo aan extra gewicht de race gewonnen. Twee keer kwam de beroemde Red Rum als eerste over de streep.

Het gemiddelde dat paarden als extra gewicht meekregen is ongeveer 68 kilo.

Voor statistieken over de Grand National kijk je op: grandnationalstats.co.uk

Voor voorspellingen en tips: telegraph.co.uk

Foto: Shutterstock

 

 

Reacties