Goudse Manege laat ruiters afscheid nemen van lievelingspony’s

Goudse Manege laat ruiters afscheid nemen van lievelingspony’s

0 19208
Twee paarden van de Goudse Manege hebben volgens mede-eigenaar Wilfred Franken veel pijn en kunnen niet meer beter worden. De manegeruiters mogen zondagmorgen afscheid nemen van hun lievelingsdier, meldt het AD.

Samenspraak met dierenarts

Zondag kunnen ze nog eens met de dieren op de foto. Daarna wordt er taart gegeten, waarop een foto met een afbeelding van Andrea en Doutzen staat. Vervolgens worden de dieren naar een andere plek gebracht, waar ze een spuitje krijgen.

“In samenspraak met de dierenarts hebben we besloten dat we ze laten inslapen. We vinden dat de kinderen die hier les krijgen en de dieren verzorgen dat moeten weten, ondanks dat het veel emoties met zich meebrengt. Zo kunnen ze nog goed afscheid nemen,” aldus Franken.

Blessure

Het Friese paard Doutzen is 19 jaar en heeft een ongeneeslijke blessure aan haar voorbenen. De merrie belandde in het water en moest door de brandweer op de kant worden getrokken. “Dat gebeurde zoals gebruikelijk via de voorbenen, maar Doutzen had daar een oude blessure,” licht Franken toe. Volgens de dierenarts lukt het niet meer om haar pijnvrij te krijgen. Dan is voor ons nog de enige mogelijkheid om het dier uit haar lijden te verlossen.”

Versleten

Andrea is 25 jaar en volgens Booy Reuhl, compagnon van Franken, versleten. “De pony is hier al heel lang en veel kinderen hebben hun eerste ritjes hier op haar rug gereden.” Manege-ruiter Anusha met tranen in haar ogen bij Andrea in de stal. “Zij is mijn lievelingspony. Mijn eerste lessen waren op haar.” Maandagavond kreeg de amazone te horen dat Andrea een spuitje krijgt. “Ik heb sindsdien veel gehuild en bijna niet geslapen. Ik ben nu speciaal naar de manege gekomen om haar veel liefde te brengen en te vertellen dat ze binnenkort een mooie ster aan de hemel wordt.”

Bewuste keuze

Volgens Franken zijn er maneges die niet aan de lesklanten vertellen als ze een paard of pony laten inslapen. “Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat-ie naar een pension voor gepensioneerde paarden in Friesland is, waar hij nog een mooie, oude dag heeft. Wij kiezen er heel bewust voor om het wel te zeggen. Anders voelt een kind zich later waarschijnlijk bedrogen en vindt hij of zij het erg dat er geen gelegenheid was om afscheid te nemen.”

Bron: Algemeen Dagblad

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties