Gerestaureerde Gouden Koets te bekijken in Amsterdam Museum

Gerestaureerde Gouden Koets te bekijken in Amsterdam Museum

De Gouden Koets

Afgelopen nacht is de Gouden Koets op de binnenplaats van het Amsterdam Museum gehesen. Na een restauratie van ruim vijf jaar kan het publiek het koninklijke voertuig daar de komende acht maanden van dichtbij bekijken.

Nog in een kist

Een kraan takelde de koets van de Nieuwezijds Voorburgwal over de gebouwen van het museum naar het binnenplein. De operatie duurde zo’n twee uur en was rond 02.45 klaar. Het museum was vroeger een weeshuis, waarvan de kinderen de kussens van de koets geborduurd hebben.

Hoewel er vooraf geen ruchtbaarheid aan was gegeven, waren enkele buurtbewoners afgekomen op alle nachtelijke drukte. Veel was er niet te zien: de koets zat in een kist die pas op de binnenplaats werd geopend. Ook daarna bleef een beschermende deken nog even liggen: het resultaat van de restauratie is pas definitief te zien als de tentoonstelling opent.

Discussie

De stad Amsterdam schonk de koets in 1898 aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging. Sinds 1903 wordt de koets vooral gebruikt voor de rijtoer op Prinsjesdag. Tijdens de restauratie gebruikte koning Willem-Alexander vervangend vervoer, de Glazen Koets uit 1826.

Op donderdag 17 juni opent de koning de tentoonstelling over de Gouden Koets. Daarbij is ook aandacht voor de discussie over het omstreden zijpaneel Hulde der koloniën, dat velen tegenwoordig racistisch noemen. Een besluit over wat er met de koets gebeurt als de tentoonstelling afloopt in februari 2022 is er nog niet; als eigenaar moet het Koninklijk Huis daar nog een knoop over doorhakken.

Documentaire

De NOS zendt voor de presentatie van de Gouden Koets een documentaire uit over de renovatie. Die kan je bekijken op NPO2, op 16 juni (20.30 tot 21.10 uur).

Bron: NOS

Foto: archief

Reacties