Goud voor Robin van Lierop op Bundeschampionate: “Ze zijn hier nog niet...

Goud voor Robin van Lierop op Bundeschampionate: “Ze zijn hier nog niet van me af!”

Robin van Lierop - Zum Gluck RS2 OLD FEI World Championships Young Dressage Horses 2019 © DigiShots

Het geluk kan niet op voor Robin van Lierop en Zum Glück RS2. Samen met ‘de liefste hengst die hij zich kan wensen’ bemachtigde Van Lierop het Duitse goud. “Het is echt bizar. Het is zó gaaf. Wat dat betreft valt het nog niet helemaal”, reageert hij.

Blijft presteren

De Zonik-zoon Zum Glück blijft maar presteren onder Van Lierop. Vorig jaar werd de combinatie al derde op het Bundeschampionate. Tijdens het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden in Ermelo behaalde de combinatie dit jaar weer een bronzen medaille in de kwalificatie. In de finale was de zwarte hengst goed voor een gemiddelde van 8,4 en een achtste plaats. Daarna kwamen de kwalificaties voor het Bundeschampionate, waarin de heren samen tot een gemiddelde van 8,7 en een eerste prijs kwamen. “Om het de eerste dag te winnen, en het daarna nog eens te doen, dat geeft zo’n gaaf gevoel”, zegt de ruiter.

Waanzinnig

“Dit winnen in zo’n grote en sterke groep, dat geeft een waanzinnig gevoel”, vervolgt de ruiter. “Ik denk dat ik dit nog niet eerder heb gehad in mijn paardensportcarrière. Dit is echt een mijlpaal. Ik ben zo blij met Zum Glück als ik blij ben met de prestatie.” Toch ging het winnen niet per sé van een leien dakje. “Hij vond het heel spannend vandaag, maar ik kon toch gaandeweg steeds meer vertrouwen bij hem winnen. Als hij dat eenmaal heeft, dan gaat hij echt voor je aan het werk. Dat is een heel bijzonder gevoel. Hij helpt je er altijd doorheen ook al vindt hij het spannend. Ik hem, en hij mij. Voor mij is dat echt goud waard.”

Kleinere wedstrijden

Sinds januari 2018 zijn Zum Glück en Van Lierop een combinatie. Vorig jaar liepen ze hetzelfde kampioenschapstraject door als dit jaar. “Ik merk wel dat, omdat dat allemaal grote evenementen zijn, ik er wel echt naar uitkijk om wat kleinere wedstrijden met hem te rijden. Wedstrijden die wat simpeler zijn qua entourage. Hij is al de hele week hier en het is toch een hengst en een mannetje. Daarom is hij nu heel moe, ondanks dat ik hem heel spaarzaam heb getraind. Dat is het voordeel van Zum Glück: hij kent alle oefeningen dus de rest van de week hoef ik alleen basisoefeningen te rijden. Het is fijn dat je daar van op aan kunt.”

Schimmels

Toch maakt het voor de prestaties van Zum Glück niet uit waar Van Lierop met hem rijdt, de ruiter weet dat hij altijd op zijn paard kan bouwen. “Dit paard gaat er echt voor. Het geeft een heel fijn gevoel, zeker bij een hengst. Er was bijvoorbeeld van de week al een schimmel bij de prijsuitreiking die hij heel erg interessant vond. Hij heeft een zwak voor schimmels, zijn moeder was er één, misschien daarom. Eenmaal in de ring was hij erbij met zijn hoofd en dat is super. Ik kan me geen lievere hengst wensen.”

Aanleg

Voor de nabije toekomst heeft Van Lierop nog geen concrete doelen met de hengst. “Hij kan nu weer even een beetje bijtanken. Dan pakken we hem weer op en kijken we weer verder. Het is wel duidelijk gebleken dat hij in zijn ontwikkeling van vier- tot zesjarige, en naarmate hij ouder en sterker is geworden, zoveel mooier en soepeler is geworden. Thuis laat hij zich al heel erg zien richting het grotere werk. Laatst dacht ik, ik probeer eens wat eners. Dat deed hij gewoon! Hij wordt er niet warm of koud van, alleen maar fanatieker. Hij heeft dus echt alle elementen voor de top. Ik hoop dat hij gezond blijft en op een plezierige manier kan groeien. Dat is voor mij het allerbelangrijkste: het moet op een leuke en fijne manier en anders niet.”

Hartelijk ontvangen

Heeft Van Lierop ook echt wat met Duitsland, of is hij er alleen maar gekomen om te winnen? “Nee hoor, ik vind dat de Duitsers het in de hele wedstrijdsport op extreem hoog niveau goed doen. Ik heb heel veel respect voor de manier waarop, en ik vind het hele leuke evenementen. Voorheen reed ik hier Flora de Mariposa ook en doordat ik er dus een paar jaar geweest ben kennen ze je. Ik wordt heel hartelijk ontvangen, dat is super leuk! Ik heb er dus echt wel wat meer mee, en we hebben natuurlijk ook best veel Duitse paarden op stal. Ze zijn wat dat betreft hier nog niet van mij af!”

Luxepositie

“Datzelfde heb ik zeker ook met Nederland”, vervolgt Van Lierop. “Tijdens het WK Jonge Dressuurpaarden stond ik met Zum Glück tussen de Nederlandse paarden. Als ik zie hoe mooi Nederland dan een team vormt, daarvoor krijgen ze van mij een diepe buiging. Duitsland was hierin veel individueler. Zo hebben beide landen hun charmes. Ik zit dus wel in een luxepositie dat het in beide landen zo goed voelt.”

Genieten

“Het is heel fijn dat ik dit namens Saskia en Jacques Lemmens mag doen. Door hun en door hard werken sta ik hier, zeg ik altijd. Dat is super gaaf. Als zij dit paard niet gekocht hadden, dan was het voor mij niet gelukt. Ik ga nu proberen te genieten, al is het nog niet helemaal geland. Maar ja, voor je het weet sta je thuis weer met de bezem in de handen”, sluit de vrolijke ruiter lachend af.

Bron: Hoefslag /  Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: © DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties