Gisella Bartels: ‘beenbeschermers kunnen leiden tot peesblessures’

Gisella Bartels: ‘beenbeschermers kunnen leiden tot peesblessures’

Dat er aan het gebruik van bandages nadelen verbonden zijn weten we inmiddels. Niet alleen bandages, maar ook peesbeschermers kunnen een rol spelen in het ontstaan van peesblessures.

Dierenfysiotherapeut en chiropractor Gisella Bartels, van Bartels Horse and Health Instituut, plaatste hierover een artikel.

Temperatuur loopt op

“Een nadeel van het dragen van bandages en beenkappen is het oplopen van de temperatuur van peesweefsel hieronder. Geregeld worden in de pees temperaturen bereikt van 43 tot 44 graden. Bij bandages met lange lappen en een flinke lap stof eromheen gebeurt dit nog sneller dan bij ‘gewone’ peesbeschermers. Hoe meer het been is ingepakt, hoe sneller de temperatuur oploopt.”

Denaturatie

“Bij temperaturen van 43 tot 44 graden vindt er denaturatie van peesweefsel plaats. Dat betekent niet dat gelijk de hele pees ‘gekookt’ of stuk is, maar op zijn minst zullen enkele vezels hun ruimtelijke structuur kwijt zijn. Microtraumata noemen we dat: een paar kleine beschadigingen. Die vezels zijn door die beschadiging niet meer functioneel en leveren geen bijdrage meer aan de belastbaarheid en treksterkte van de pees.”

Grote rol

“Als dit proces van denaturatie regelmatig plaatsvindt in de pees, doordat de temperatuur onder de beschermers te veel oploopt, kan dit uiteindelijk de kans op een echte peesblessure vergroten. Bandages worden echter niet vaak als boosdoener gezien, omdat ze niet zomaar tot acuut letsel leiden. Toch kunnen ze een grote rol spelen in het geleidelijk ontstaan van blessures. Het kan dus zijn dat die bandages of beenkappen die aangedaan worden om de pezen te beschermen uiteindelijk kunnen leiden tot beschadiging van het peesweefsel van binnenuit”, zo is er te lezen in het artikel.

Lees hier het hele artikel.

Bron: Bartels Horse and Health Instituut

 

Reacties