Gijs Janssens: “Ik dacht: dit moet anders kunnen”

Gijs Janssens: “Ik dacht: dit moet anders kunnen”

Gijs Janssens en zijn Barock Pinto

Gijs Janssens, geboren en getogen in Mol, is vanaf zijn 12e met paarden bezig. Toen hij 23 was verhuisde hij naar Nederland en koos voor de mensport. Vijf jaar geleden verhuisde de menner met zijn vrouw en kinderen naar Zweden waar hij nu de mensport beoefent met Barock Pinto’s. Tegelijkertijd werkt Janssens als productontwikkelaar en vorig jaar ontwikkelde hij zo ook de Simplfill; een ‘zak zonder bodem’ die je in je tas/hooinet kan zetten terwijl je hem vult.

Mensport

“Hoe ik ooit ben begonnen met paardrijden is een grappig verhaal”, steekt hij van wal. “Tot mijn 12e was ik doodsbang voor alle dieren, maar op een dag wilde ik ineens gaan paardrijden. Dat deed ik, en nu kan ik eigenlijk niet meer zonder.” Janssens heeft verschillende disciplines beoefend, maar koos uiteindelijk toch voor het mennen. “Mijn interesse is heel breed. Vroeger heb ik ook een tijdje western gereden en in het begin heb ik veel gedressuurd en gesprongen.”

Nog een Barock Pinto

“Maar in het mennen ligt een andere uitdaging dan in bijvoorbeeld dressuur en springen. Je hebt een andere communicatie met het paard, want je hebt een heel stuk minder hulpen die je kunt geven. De samengestelde mensport; de dressuur, marathon en vaardigheid vind ik het mooist, omdat het echt drie totaal verschillende dingen zijn. We hebben nu een Barock Pinto bijgekocht met het idee om ze in tweespan te gaan rijden. Je gaat van enkelspan, naar tweespan en uiteindelijk moet het een vierspan worden”, legt hij uit.

Verschillen

Het verschil tussen de Nederlandse wedstrijdsport en de Zweedse wedstrijdsport zit hem in de afstanden. “Hier in Zweden is er maar één menwedstrijd per jaar waarvoor ik niet veel langer dan een uur moet rijden. Maar als ik er meer wil rijden moet ik zeker anderhalf tot twee uur rijden. Met een beetje geluk zijn het er uiteindelijk vier of vijf per jaar. In Nederland zou je er bij wijze van spreken ieder weekend wel aan een paar kunnen deelnemen, dus dat is een groot verschil.”

“In Zweden is het welzijn van paarden enorm belangrijk”, vertelt hij verder. “Er wordt veel aandacht aan besteed. Zo is het bijvoorbeeld verboden om maar één paard te hebben, ze moeten altijd gezelschap hebben. Als gevolg hiervan zijn er dus ook een heel aantal paarden die als ’gezelschapsdieren’ functioneren. Ze gaan van de een naar de ander en eigenlijk zijn het ruilobjecten.”

Zweeds gebruik

“Toen wij hierheen verhuisden met twee paarden hebben wij de paarden eerst een tijdje bij de buren gestald. We leerden al snel verschillende Zweedse gebruiken, maar één daarvan was om het hooi voor de komende 24 uur in een keer klaar te maken en in IKEA-tassen te stoppen. Het zijn geportioneerde zakken die je makkelijk kunt voeren. De buurvrouw was er heel precies in, maar het bleek een heel gepriegel om zo’n zak vol te krijgen”, lacht Janssens. “Je zet hem open, je komt met hooi aanlopen, maar zodra er maar een beetje hooi tegen de zak aan komt, klapt hij dicht. Enorm frustrerend en ik was ervan overtuigd dat het anders moest kunnen.”

Simplfill

Simplfill prototypes

Op een avond tijdens het eten kreeg Janssens een ingeving. “Ik heb van papier een prototype gevouwen en toen de kinderen op bed lagen, ben ik verder gaan knutselen met karton en duckttape. Functioneel werkte de eerste uitvoering van de Simplfill heel goed, alleen het karton werd na verloop van tijd vochtig door de stal-omgeving. Ik wist dat het product werkte en ben op zoek gegaan naar een manier om het van plastic te maken.”

Razend enthousiast

“Ik krijg heel veel reacties! Er zijn mensen die zeggen dat ze het zelf veel sneller kunnen, omdat ze een eigen techniek hebben ontwikkeld en de Simplfill als een extra handeling zien, maar iedereen die er daadwerkelijk een heeft besteld is razend enthousiast. Ik hoor zelfs dat de kinderen voortaan willen helpen met het hooi klaarzetten.”

Genoeg mogelijkheden

Janssens zou graag meer Simplfills verkopen om weer nieuwe producten te ontwikkelen voor de paardenwereld. “Ik ben productontwikkelaar van beroep. Dit met de zakken doe ik er nu naast, maar het liefst zou ik een eigen bedrijf beginnen dat echt gericht is op de paardensport. Mogelijkheden zijn er genoeg, maar helaas kost het veel geld. Het mooie van deze zakken is dat het een kleine investering was en we toch een mooi product neer hebben kunnen zetten. Mijn doel met mennen is om als eerste in Zweden met een vierspan Barock Pintos te mennen. Ik ga binnenkort van enkelspan naar tweespan en ooit moet het mogelijk zijn om er vierspan van te maken. Het Barock Pinto ras is duidelijk in opkomst, ik ben zelf schatbewaarder van de Zweedse Barock Pinto vereniging, dus zo stilaan moeten er genoeg paarden voor de kar lopen”, besluit de Belgische menner enthousiast zijn verhaal.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

 

Reacties