Gezondheidsdienst voor dieren: ‘Teek zo snel mogelijk verwijderen’

Gezondheidsdienst voor dieren: ‘Teek zo snel mogelijk verwijderen’

wei teek gezondheid

Omdat er steeds vaker melding wordt gemaakt van paarden die besmet zijn met de ziekte van Lyme, wordt de angst voor een tekenbeet almaar groter. Omdat het bijna niet te voorkomen is dat je paard een teek oploopt, is het zaak om het insect zo snel mogelijk te verwijderen.

‘Hoe langer ze op het paard aanwezig zijn, hoe meer kans op overdracht van een infectie,’ aldus de Gezondheidsdienst voor dieren.

Passerende gastheer

Teken klimmen tussen maart en oktober in grasstengels of struikgewas en laten zich op een passerende gastheer vallen, bijvoorbeeld tijdens een buitenrit of als paarden in een weide met lang gras lopen.

Het is vooral belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hiervoor een speciale tekentang of tekenpincet. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek en dierenarts. Probeer te voorkomen dat de teek stukgeknepen of geplet wordt, want dan leegt de teek zijn maaginhoud in zijn gastheer en is de kans op besmetting groter.

Dat gebeurt ook bij pogingen tot verdoving van de teek met alcohol; dit is daarom niet aan te raden. Ontsmet na het verwijderen van de teek de bijtplek met betadine.

Minder bekende aandoeningen

Besmette teken kunnen naast de ziekte van Lyme ook minder bekende aandoeningen overdragen, zoals anaplasmose. Bij mensen leidt dit tot griepachtige verschijnselen met koorts, en soms ook met zware hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid.

Ziekte van Lyme

In Nederland leeft van oudsher de Ixodus ricinus, ofwel de schapenteek. Deze teek is de overbrenger van de ziekte van Lyme.

Paarden met duidelijke verschijnselen van de ziekte van Lyme kunnen de volgende symptomen hebben:

  • koorts
  • chronisch gewichtsverlies
  • kreupelheid door gewrichtsontsteking
  • spierpijn
  • sloomheid
  • maanblindheid
  • hersenvliesontsteking
  • abortus

Dermacentor reticulatus

Een serieuzere bedreiging vormt de komst van de tekensoort Dermacentor reticulatus. Deze teek kan drager zijn van verscheidene ziektekiemen, maar kwam tot voor kort niet voor in Nederland. De teek kan inmiddels in ons land overleven.

In een onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde en het Utrecht Centre for Tick-borne Diseases onder driehonderd paarden op Schouwen-Duiveland werden in totaal 126 teken op 43 verschillende paarden gevonden. Bij 5 procent van de teken ging het om de Dermacentor-teek.

Bij onderzoek tussen 2007 en 2013 werden meer dan 1300 Dermacentor-teken op elf verschillende locaties in Nederland en België gevonden.

Bijna 2 procent van de onderzochte teken bleek besmet te zijn met Babesia caballi (ziekteverwekkend voor paarden) of Babesiacanis (ziekteverwekkend voor honden).

Lees meer over teken en de gevolgen ervan op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Op de website paardenarts.nl vind je ook veel informatie over teken-gerelateerde aandoeningen.

Foto: archief

Reacties