Geveilde pony Laura afkomstig uit beslag Moniek Valk

Geveilde pony Laura afkomstig uit beslag Moniek Valk

0 16588
Pony Laura, hier met haar amazone Jay Valk, werd zaterdag geveild in opdracht van de deurwaarder. Foto: privebezit

Afgelopen zaterdag werd op de Elite Dressage Pony Sales de NWR-merrie Laura geveild voor 1800,- euro. Het werd in de veiling niet gemeld, maar de zesjarige pony was afkomstig uit het executoriaal beslag dat deurwaarder Francine Meijerink in augustus legde op paarden die bij Moniek Valk in training stonden.

Laura kwam als eerste te veilen pony in de baan, maar er was geen enkele potentiele koper die het minimum bedrag van 2000,- euro voor haar wilde neertellen. Op het einde van de avond kwam ze nogmaals in de ring met een verlaagd startbedrag van 1000,- euro. Uiteindelijk liet veilingmeester Marthijs Brouwer de hamer op 1800,- neerkomen.

De zesjarige Laura (Woldhoeve’s Bart x Orchard Limp Lopper) werd door het aanwezige publiek op de veiling herkend als de pony die de twaalfjarige dochter van Moniek Valk, Jay, had uitgebracht op wedstrijd.

De pony was samen met drie dressuurpaarden afgelopen augustus door deurwaarder Francine Meijerink in bewaring genomen. De bedoeling was de drie paarden en de pony in september openbaar te verkopen, opdat Meijerinks cliënten een deel van de 17.000,- euro die Moniek Valk hun verschuldigd is zouden ontvangen.

Maar van die openbare verkoop kwam uiteindelijk niets terecht toen eerst fokker-eigenaar Jancees van der Endt en vervolgens trainer en handelaar Tim Coomans zich meldden met de mededeling dat de in beslag genomen paarden hun eigendommen waren en alleen door Moniek Valk getraind werden. Toen de voorzieningenrechter in Breda de beide heren in hun kort geding procedures in het gelijk stelde stond deurwaarder Meijerink met praktisch lege handen.

Op pony Laura na.

Maar volgens Moniek Valk was ook Laura niet haar eigendom, maar van een klant. Of beter gezegd; van een klant en haar dochter Jay. ‘De pony stond bij ons in training voor de verkoop’, aldus Moniek Valk. ‘Maar toen ze voor een verkoopkeuring op de foto ging bleek ze meerdere gebreken te hebben.’

Voor de verkoop was de pony dus nog maar nauwelijks interessant, maar Jay kon er ondertussen wel goed mee overweg. ‘Toen hebben we met de klant besproken dat Jay Laura zou mogen blijven rijden. Als ruil daarvoor heeft Jay zichzelf met haar zakgeld ingekocht in de pony,’ vertelt Valk.

Hoewel volgens Valk en haar klant –wiens naam bij Hoefslag bekend is, maar die niet in de media wil reageren– pony Laura, net als de drie paarden, geen bezit van Valk zou zijn, is er niet nóg een kort geding aangespannen.

De kosten van een kort geding zouden namelijk sowieso hoger uitvallen dan de marktwaarde van de pony. En zodoende kwam Laura zaterdag onder de hamer.

‘Het is een en al verdriet hier’, schetst Valk de thuissituatie, ‘en ik had gewild dat we zaterdag naar die veiling waren gegaan en ‘m hadden gekocht.’

Gerechtsdeurwaarder Francine Meijerink heeft niet op een terugbelverzoek van Hoefslag gereageerd.

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

Reacties