Gevaarlijke Hyalomma-teek aangetroffen op paard vlakbij Nederlandse grens

Gevaarlijke Hyalomma-teek aangetroffen op paard vlakbij Nederlandse grens

Hyalomma-teek
© Universiteit van Hohenheim / IMB / Lidia Chitimia-Dobler

In Duitsland zijn zeker zes exemplaren van de Hyalomma-teek gevonden. Deze ‘monsterteek’ is drie keer zo groot als de normale teek. Ze kunnen mensen op tientallen meters afstand ruiken en zelfs volgen. Een van de teken werd gevonden op een paard in Nedersaksen. De overige vijf zijn aangetroffen op een paardenboerderij in Geldern, aan de Nederlandse grens.

Oosprong Hyalomma-teek

De teken komen van origine uit Afrika en Azië. Via trekvogels reizen de beestjes mee naar Europese landen. Normaal gesproken overleven ze de winter niet, maar omdat ze dit jaar nog voor de terugkeer van de trekvogels zijn gesignaleerd, wordt er gevreesd dat de teken de Duitse winter wel hebben overleefd. Hierdoor is het mogelijk dat de teken zich verder gaan verspreiden.

Equine Piroplasmose

Bij paarden veroorzaakt de Hyalomma-teek, Equine Piroplasmose. Bij deze parasitaire infectieziekte krijgt een paard hoge koorts, bloedarmoede en loopt het risico op sterfte. De symptomen zijn te bestrijden door middel van een lange, heftige antibioticakuur en pijnstillers. Dit houdt echter niet tegen dat een geïnfecteerd paard soms levenslang drager blijft.

Handel

Wanneer een paard drager is mag hij niet geëxporteerd worden naar Noord-Amerika en China. Sommige Europese landen moet de NVWA eerst een vrijwaringsverklaring afgeven. Deze verklaring wordt alleen gegeven bij klinische gezondheid en bij afwezigheid van antistoffen tegen de veroorzakers van piroplasmose.

Gevaar voor mensen

Ook voor mensen is de Hyalomma-teek gevaarlijk. Zo kunnen ze het Krim-Congo-koorts-virus dragen. Deze ziekte leidt tot leverschade. Paarden zijn de belangrijkste gastheer voor volwassen Hyalomma-exemplaren en kunnen op deze manier gemakkelijk overdragen worden op de mens.

Wat te doen als je paard een tekenbeet heeft?

Als je een teek aantreft bij je paard, dan is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit doe je met een pincet. Met een draaiende beweging verwijder je de teek met kop en al. Dit kan ook door middel van een tekentang of speciaal ‘lepeltje’.

Bij mensen kan je besmetting vaststellen door de grote, rode kring op de plek waar de teek gebeten heeft. Bij paarden kan dit niet, omdat er vacht zit. Wees daarom na een tekenbeet altijd waakzaam op symptomen zoals koorts, lusteloosheid en gewichtsverlies, kreupelheid en dikke gewrichten. Neem in dit geval altijd direct contact op met de dierenarts en vermeldt dat je eerder een teek op je paard hebt gevonden.

 

Bron: Telegraaf/ Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto:  Universiteit van Hohenheim / IMB / Lidia Chitimia-Dobler

Vergelijkbare artikelen

Reacties