Gestoomd hooi heeft wisselend effect op astmatische paarden

Gestoomd hooi heeft wisselend effect op astmatische paarden

0 816
stal

Onderzoek heeft aangetoond dat gestoomd hooi voeren aan paarden met een luchtwegaandoening niet altijd de perfecte oplossing is voor hun probleem. Het aantal schimmels in het hooi nam sterk af; maar stomen had een wisselende invloed op de ademhaling van de paarden.

Inflammatory Airway Disease

Veranderingen in de omgeving van het paard, in het bijzonder weidegang, hielp de paarden. Kuilgras en houtkrullen zorgen ook voor minder stof in de ademruimte van het paard dan een omgeving met hooi en stro. Hooi natmaken of stomen zorgt ook voor minder stofdeeltjes. Er was echter nog geen onderzoek gedaan naar de invloed van nat en gestoomd hooi op paarden met een inflammatory airway disease (IAD), wat overeenkomt met astma bij paarden.

Onderzoek

Twaalf paarden warden onderzocht, zes paarden met astma en zes controlepaarden. Ze kregen vijf dagen op rij gestoomd hooi; bijna een maand later werd vijf dagen op rij normaal hooi aangeboden aan de paarden. Het stomen van het hooi zorgde voor veel minder schimmels. Het zorgde echter niet voor een significante verbetering in de symptomen van de astma-paarden. Op basis van de gemeten ontstekingsreacties, concluderen onderzoekers dat er nog steeds bacteriën en schimmels aanwezig kunnen zijn in gestoomd hooi.

Bron: Horsetalk

Foto: Shutterstock

Reacties