Gestolen Shetlandpony herenigd met baasje: “Weinig herkenbaars van hem over”

Gestolen Shetlandpony herenigd met baasje: “Weinig herkenbaars van hem over”

0 57744
Shetlandpony
Foto ter illustratie

Eind maart werd de 31-jarige Shetlandpony Enterprise gestolen. Toen Hans Hendrikx uit Lierop zijn pony wilde verzorgen, trof hij een leeg weiland aan. Omdat het slot opengebroken was dacht hij dat activisten zijn pony mee hadden genomen, en niets bleek minder waar.

31 jaar oud

Enterprise van de Veldhoeve is 31 jaar oud en genoot bij Hendrikx van zijn oude dag. Voorheen was hij dekhengst en zorgde hij voor vele nakomelingen. “Mijn vrouw en ik hebben hem nu 25 jaar. Hij heeft zoveel succes gehad, we zijn er zuinig op”, legt de fokker uit. Hoewel de pony al jaren met pensioen is, wil Hendrikx voor Enterprise zorgen totdat het niet meer kan.

De pony was, toen hij uit zijn weide verdween, aan het verharen. Daarbij heeft hij artrose, waardoor lopen moeilijker gaat. Ook stond hij alleen in het weiland. “Hij krijgt speciaal voer, omdat hij zo oud is. Dat eet hij heel langzaam op, hij doet er een hele dag over. Als er andere merries of hengsten bij hem staan, zijn die hem te snel af. Dan krijgt hij te weinig en de anderen te veel”, legt Hendrikx uit. “Maar 50 meter verderop staan onze andere pony’s. Hij kan ze horen en ruiken”.

Geschoren

“Och jongen toch, wat hebben ze toch met je gedaan”, zijn de eerste woorden die Hendrikx tijdens de hereniging tegen zijn pony zegt. “Omdat hij geschoren is zal hij de komende periode op stal moeten staan, tot zijn vacht dikker is en het weer warmer wordt. Hij heeft de afgelopen 31 jaar nooit eerder zo lang binnen moeten staan.”

Activisten

De dieven bleken zich zorgen te maken om de verzorging van de pony en hebben hem daarom meegenomen. Een dag later kreeg Hendrikx een vreemd telefoontje. “Ze zeiden dat ze hem wilden kopen, ze wilden natuurlijk de papieren erbij hebben. Ik laat een pony niet eerst weghalen om hem vervolgens gedwongen te verkopen.”

Toen de politie de pony vond en hem in beslag nam, gingen de activisten daar tegen in beroep. “Dat is volslagen de omgekeerde wereld”, reageert Hans verbaasd. Na een check van de Landelijke inspectiedienst bleek dat het dier inderdaad niet verwaarloosd is. “Ze geloofden het nog steeds niet, dierenactivisten zijn niet voor reden vatbaar.”

Hendrikx deed aangifte tegen de dieven.

Bekijk hier de. beelden van de hereniging

 

Bron: Omroep Brabant / Hoefslag

Foto: Digishots

 

 

Reacties