Geslaagde primeur jonge-paardenwedstrijd voor ‘oudjes’

Geslaagde primeur jonge-paardenwedstrijd voor ‘oudjes’

Kim Leduc
Westenwind-zoon Felix liep onder Kim Leduc naar de hoogste dagscore.

Maar liefst 70 inschrijvingen kon organisator Moniek Valk afgelopen zondag tellen op ‘haar’ jonge-paardenwedstrijd bij Manege De Vijf Eiken. Vanuit de deelnemersaantallen is af te leiden dat er behoefte is aan een talentencompetitie voor paarden vanaf zes jaar. ‘Niet ieder paard is op z’n vierde al toe aan een wedstrijd’, is Valks verklaring.

Het idee om een jonge-paardenwedstrijd voor ‘oudere’ paarden te organiseren ontstond bij Moniek Valk toen ze zelf een jong paard onder het zadel kreeg dat genoeg aanleg had, maar geestelijk een wedstrijd helemaal nog niet aankon.

‘En er zijn meer ruiters die paarden hebben die op de een of andere manier niet klaar zijn voor bijvoorbeeld een Pavo Cup. Door een blessure of omdat het paard lichamelijk of geestelijk er nog niet klaar is. Maar je wilt ze wel ergens aan het publiek laten zien.’

Daarom besloot ze om zelf een wedstrijd te organiseren voor 6- tot en met 9-jarige paarden. Een accomodaties werd gevonden in Manege De Vijf Eiken in Rijen. Per leeftijdscategorie kon er worden ingeschreven voor het niveau B/L, M/Z (max voor de zesjarigen) of Z2/ZZL en hoger. De jurering was in handen van Toine Hoefs,  Zoë de Booy, Seth Boschman en Robin van Lierop.

Hoogste dagscore voor Felix

De hoogste dagscore was met 81 punten voor Westenwind-zoon Felix, die werd voorgesteld door Kim Leduc. De Grand Prix-amazone steekt de loftrompet over de organisatie. ‘Het was heel leuk opgezet’, vertelt ze. ‘De proeven waren heel fijn. Felix was nog nooit mee geweest op concours en we konden nu met twee combinaties in de ring rijden. Moniek heeft dit echt goed opgepakt.’

Felix is het prototype paard waar Valk de competitie voor heeft opgezet. Leduc: ‘We hebben hem als driejarige verkocht naar Hongarije. Daar is hij gewoon gereden, maar niet per se doorgetraind. Door privé-omstandigheden moesten zijn eigenaren hem weer verkopen en zodoende is hij teruggekomen.’

Leduc heeft de hengst thuis in training genomen met het oog op een eventuele verkoop. ‘Maar het is zo’n fijn paard dat ik voorlopig hem eerst zelf nog verder wil rijden.’  Haar plan is de hengst in het ZZ-licht uit te brengen zodra hij daar klaar voor is. ‘Maar hij heeft totaal nog geen concourservaring. Dat moet je érgens opdoen en daar was deze wedstrijd echt geschikt voor.

‘Kleine tijger’

Bij de 8- en 9-jarige paarden ZZL en hoger ging de winst naar El Macho onder Amy Wagenaar. El Macho doet zijn naam eer aan; hij is niet de grootste maar gaat als een tijger door de ring. De tweede plaats was voor de KWPN-erkende Gelderse hengst Atze onder zijn vaste amazone Anouk Noordman. Die liet zien dat ze de hengst al bijzonder goed voor elkaar heeft.

El Macho tijgerde onder Amy Wagenaar naar de overwinning in de hoogste klasse

Zevenjarigen

Bij de zevenjarige paarden klasse M/Z lag het niveau dicht bij elkaar. Met 79,5 punt ging de overwinning uiteindelijk naar Gotango onder Daphne van Kouwen. De Tango-zoon scoorde hoog (8,5-en) op de afdruk, rijdbaarheid en ‘happy athlete’.

In de rubriek Z2/ZZl was het oranje lint voor Glendale onder Joyce van Schaik.

Friese Oukje winnaar zesjarige M/Z

De Fries Oukje voorgesteld door Laura Rolling was de uitgesproken winnaar bij de zesjarige paarden klasse M/Z

Een opvallende winnaar bij de zesjarige paarden klasse M/Z. De Fries Oukje, voorgesteld door Laura Rolling, was in deze rubriek de echte uitschieter en werd door het jurykorps op de eerste plaats gezet.

Foto’s: Kaylee Senders

Reacties