Van Gerwen blijft bij zijn onschuld voor Britse rechter

Van Gerwen blijft bij zijn onschuld voor Britse rechter

0 5905
Mario van Gerwen cocaine
De cocaine die in juli in de veewagen van Mario van Gerwen werd aangetroffen. Foto: Home Office

Paardenhandelaar Mario van Gerwen heeft vanmiddag tegenover de Britse rechter verklaard onschuldig te zijn aan cocaïnesmokkel. Afgelopen juli werd er in Dover in zijn veewagen naast twee paarden ook nog 50 kg cocaïne in een uitgeholde scheidingswand gevonden.

Van Gerwen moest zich vanmiddag voor de rechter in Canterbury verantwoorden voor de grote hoeveelheid cocaïne die er in juli in zijn veewagen is aangetroffen. Nu de handelaar in zijn onschuld volhardt wordt de zaak dit jaar nog voorgelegd aan een burgerjury. Die zittingen staan gepland voor eind november en zullen vermoedelijk vier dagen in beslag nemen, meldt een woordvoerder van het Canterbury Crown Court aan Hoefslag.

Twee paarden en 50 kg coke

Op 13 juli trof de douanepolitie van Dover niet alleen twee paarden in de veewagen van Mario van Gerwen, maar 50 kilo cocaïne verpakt in pakketjes van ongeveer een kilo. De pakketjes waren verstopt in een uitgeholde scheidingswand van de vrachtwagen.

De paarden zijn na controle van een dierenarts ondergebracht op een pensionstal.

Al eerder coke in veewagen gevonden

Het is niet de eerste keer dat Van Gerwen een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk meemaakt. Op kerstavond 2015 trof de Britse politie na een tip namelijk ook al cocaïne een een flink bedrag aan contanten aan in de vrachtwagen van Van Gerwen. In een huis in de buurt waar Van Gerwen staande werd gehouden trof de politie nog eens 213.700,- pond aan cash aan.

‘Onder dwang’

In de daarop volgende strafzaak achtte de Britse jury Van Gerwen onschuldig aan cocainesmokkel en het witwassen van geld. Aan 1Limburg meldt een Britse woordvoerder dat Van Gerwen verklaarde de drugs onder dwang te transporteren en dat het gevonden geld inkomsten waren uit zijn onderneming.

De jury in de strafzaak vond Van Gerwens verklaring overtuigend genoeg om hem vrij te spreken. In een civielrechtelijke zaak die afgelopen april behandeld werd oordeelde de rechter echter dat het door de politie geconfisqueerde geld uit van Gerwens vrachtwagen en het nabijgelegen huis ‘zeer waarschijnlijk afkomstig is uit de misdaad’ en daarom behoort het nu ook toe aan de staat.

Reacties