Gert Boonzaaijer: ‘Greppeltje en op- en afsprongetje in het mini’

Gert Boonzaaijer: ‘Greppeltje en op- en afsprongetje in het mini’

Eventing algemeen, burghley horse trials
Foto: DigiShots

Op de openingsdag van de tiende Renswoude Horse Trials komen de jonge paarden aan de start van de kampioenschappen voor vijf- en zesjarige eventingpaarden. “Voor de vijfjarigen zal de terreinproef vergelijkbaar zijn met een B-cross, en voor de zesjarigen met een L-cross,” vertelt parcoursbouwer Gert Boonzaaijer.

De wedstrijd in het Utrechtse Renswoude duurt van 29 mei tot en met 2 juni.

Alle stamboeken

Boonzaaijer is enthousiast over dit nieuwe element tijdens ‘zijn’ internationale wedstrijd. “Dat we nu twee klassen hebben, maakt het al anders dan voorgaande jaren,” vertelt hij. “Tevens is de wedstrijd open voor alle stamboeken.”

In de rubriek voor vijfjarige stond in Ermelo niet echt een combinatie, vindt de parcoursbouwer. “Dat wil ik nu wel want ik vind dat je een paard ook moet kunnen testen of hij wil en kan sluiten, verder zal het zeker niet hoger of moeilijker zijn dan in Ermelo.”

Terreinproef

Voor de zesjarige paarden staat er ‘iets meer’. “De paarden worden in de grote ring eerst beoordeeld op exterieur en hun manier van bewegen. Niet in een specifieke dressuurproef, maar gewoon in de baan. Daarna springen ze een parcours en gaan vervolgens door naar de terreinproef. Voor het water staat een hindernis, maar ze landen op het droge en kunnen het water in galopperen. Verder zit er een greppeltje in en een klein op- en afsprongetje, maar allemaal in het mini. Gewoon om te kijken hoe ze dat doen. Aan het einde zit er een steeple sprong in zodat de paarden mooi een beetje meer kunnen galopperen en het goed te beoordelen is hoe ze dat doen.”

Beoordeling

Er zijn verschillende juryleden die de paarden onafhankelijk van elkaar beoordelen. Een voor de gangen, een voor het springen en twee in het terrein. In het terrein gaan de Zweedse Kristina Klingspor en de Duitser Joachim Dimmek de verrichtingen beoordelen. Deze internationaal gerenommeerde juryleden zijn al in Renswoude vanwege de internationale Horse Trials.

Dimmek beoordeelde in 2016 ook al het KWPN Kampioenschap voor 5-jarige eventingpaarden.

Bron: KWPN

Foto: archief

Reacties