Gerald Lenaerts: “Normale veulens gaan minder opbrengen, aparte worden duurder”

Gerald Lenaerts: “Normale veulens gaan minder opbrengen, aparte worden duurder”

Flanders Foal Auction
Foto: Fanders Foal Auction

De trend dat veulens minder opbrengen op veulenveilingen is Flanders Foal Auction tot nu toe voorbij gegaan. Toch voorspelt Gerald Lenaerts van Flanders Foal Auction dat de normale veulens volgend jaar zelfs nog minder gaan opbrengen dan voorgaande jaren en dat de aparte steeds duurder gaan worden. Dit met zijn blik op de komende veiling op donderdag 19 september, die hij samen met Luk Van Puymbroeck op Sentower Park in Opglabbeek organiseert.

Flanders Foal Auction focust zich al jaren op de prestatiegericht gefokte veulens en embryo’s. “Het aanbod is zo groot dat we steeds kritischer kunnen zijn. Dankzij ICSI wordt ook steeds meer gefokt met de betere merries. Zo bieden we in Opglabbeek een Chacco Blue x Vigo d’Arsouilles aan uit een dochter van de 1.60m Grand Prix merrie Tabelle van Sombeke. Uit die moeder hebben we in Beervelde en in Dublin ook al wat geveild”, vertelt Lenaerts.

“Beter om met een goede te beginnen”

De modellen van de 39 streng voorgeselecteerde veulens van deze editie zijn om van te watertanden. “En daar draait het tegenwoordig om”, vertelt Lenaerts. “Je kunt maar beter met een goede beginnen, dan met een twijfelaar. De paardenwereld wordt steeds professioneler. De kosten qua opfok en aanrijden zijn hoog, vaak nog hoger dan de aanschafprijs. Je merkt dat mensen best willen investeren, maar dan wel meer zekerheid willen hebben. De veulens moeten volgens hen uit een aparte stam komen. De rest wordt voor veel lagere bedragen verkocht omdat de kansen ook veel kleiner zijn dat er straks een heel apart paard van komt. Deze ontwikkelingen zijn erg lastig voor veel veilingen. Ze doen fantastisch werk, maar de markt is in een rap tempo veranderd”.

Polen

Twee van de geselecteerde veulens komen zelfs uit Polen. “Polen is een fokkerijland aan het worden. Die mensen willen vooruit, ze hebben er zicht op. Daar gaan we straks nog heel veel van horen denk ik.” Een van de Poolse eyecatchers is Notting Hill (Cornet Obolensky x Romualda), halfbroer van MJT Nevados die recent teamgoud won op het EK Rotterdam met Gregory Wathelet. Het andere uit Polen afkomstige veulen is Miss Cardenta (Cornet Obolensky x Levisto Z) uit de stam van Cardento. Zij is de volle zus van de veilingtopper van vorig jaar (34.000 euro) op Sentower Park.

De veulenpresentatie is donderdag 19 Het is mogelijk om online en telefonisch mee te bieden.

 

Bron: Persbericht

Reacties