Gemma van Veenendaal: “Alle energie die ik erin stop, komt tot uiting...

Gemma van Veenendaal: “Alle energie die ik erin stop, komt tot uiting in een show”

Gemma van Veenendaal - Johnson © SH Photo

Het zou zomaar kunnen dat je Gemma van Veenendaal en de drie showpaarden die zij rijdt al wel een keer in het echt of op televisie hebt mogen bewonderen. De grijze PRE Joep (v. Solitario JL) schitterde bijvoorbeeld samen met de amazone in een reclamefilm voor de stad Gent en de witte PRE Johnson (v. Bolo II) vertolkt de rol van Amerigo in diverse sinterklaasshows. Van Veenendaal traint de paarden voor het stunt- en showteam Horse Creatives. Daarnaast geniet ze ook van de veelzijdigheid van de paarden door af en toe een cross-parcours met ze te springen of ze vrijheidsdressuur bij te brengen. 

 

Debuteren op het CHIO Rotterdam

“Ik ben toevallig vier jaar geleden bij het showteam beland geraakt. Het team was bij ons op een basisschool om riddershows te geven, ik ben daar gaan helpen en zodoende raakte ik ook met hen aan de praat. Uiteindelijk hebben ze mij gevraagd om te komen trainen, ik ging steeds vaker trainen en toen werd ik onderdeel van het team. De openingsshow van de kinderochtend op CHIO in Rotterdam was destijds de eerste show waar ik bij was. Toen vroegen ze of ik het leuk zou vinden om de paarden te trainen en ze uit te brengen op wedstrijd.’’

Spaanse paarden

Ze vertelt verder: “We hebben drie paarden staan, twee schimmels en een zwarte. Het zijn alle drie Spaanse paarden: PRE’S. Twee zijn nog hengst en de ander is een ruin. Met Joep (v. Solitario JL) , de grijze schimmel, rijd ik ook dressuurwedstrijden. De andere schimmel, Johnson, is onze eenhoorn en wordt ook ingezet als sinterklaaspaard. Met hem rijd ik nog geen wedstrijden, maar we zijn hard aan het trainen”, vertelt de amazone enthousiast. “Ik ben ontzettend blij dat ik deze paarden tot mijn beschikking heb. Zo doe ik er alles mee qua training en maak ze klaar voor de shows. Van het bedrijf krijg ik heel veel vrijheid en daardoor ontstaat een veelzijdige training: buitenritten, dressuur trainingen, vrijheidsdressuur, noem maar op.”

Veelzijdig

“Ik rijd er natuurlijk twee en in combinatie met school is het wel druk maar zeker goed te doen, daarnaast vind ik het ook echt niet nodig om ze iedere dag te rijden. Juist met een afwisselende training bereik je het meest. Het is onder andere ook belangrijk dat ze dagelijks op de wei kunnen en een dag niet hoeven te werken. Ze moeten het tenslotte wel leuk blijven vinden. Ik denk dat ik er zo’n vier à vijf keer in de week mee werk, maar dat kan bijvoorbeeld ook longeren of vrijheidsdressuur zijn. Het hoeft dus niet altijd een zware dressuur-training te zijn, maar ze moeten wel aan de gang blijven.”

Geen cadeautjes

De Spaanse paarden staan volgens Van Veenendaal bekend om hun stoere en werkwillige karakter. “Je ziet ook vooral bij de hengsten dat ze enorm eerlijk zijn. Wat je erin stopt krijg je er ook voor terug, maar wat je er niet in stopt krijg je er ook niet uit”, vertelt de amazone lachend. “Het is dus niet zo dat alles er vanzelf uit komt. Het is wel een kwestie van vertrouwen en geduld. Ze zijn heel betrouwbaar, heel chill in het hoofd en vinden niet zo snel iets spannend. En als ze dan wel iets spannend vinden, blijven ze heel goed voor rede vatbaar. Dit is erg belangrijk tijdens de shows natuurlijk, daarom zijn ze erg geschikt voor dit soort dingen. We hebben veel te maken met kleine kinderen en vooral dan zie je goed hun zachtaardige/geduldige karakter, ook bij de hengsten, dus dat is ideaal.”

Eventing

Van Veenendaal vindt het heel belangrijk en leuk om naast het serieuze werk ook veel plezier te maken en verschillende dingen te doen. “De afwisseling is ontzettend belangrijk, ik wil zo voorkomen dat ze bijvoorbeeld bepaalde trainingen saai gaan vinden. We hebben het geluk dat we thuis een eventing-wei hebben met verschillende waterbakken, heuveltjes en hindernissen. Niet veel mensen weten dat die Spaanse paarden eigenlijk heel erg goed kunnen springen en ze vinden het nog leuk ook. Dus dat pak ik er met beide paarden regelmatig bij.”

Social media

Sinds kort is de amazone begonnen met het bijhouden van een Instagram-pagina om te laten zien wat ze nu eigenlijk met de paarden doet. “Ik wil laten zien wat we naast de shows doen, wat de training van de paarden inhoudt en wat ik er zelf allemaal voor doe. Zie het als een kijkje achter de schermen. Ik vind het leuk om te delen.” Op de pagina is te zien dat voornamelijk de grijze schimmel Joep enorm talent heeft voor vrijheidsdressuur. “Die kan echt van alles! Noem het maar op en hij kan het!”

Meer kansen

“Ze pakken allebei de kunstjes wel heel snel op hoor, dat is ook een voordeel van dit ras. Ik heb ze allemaal zelf geleerd om te steigeren op commando, ze kunnen piaffe, passage, Spaanse draf, liggen, en nog veel meer. Tijdens een vrijheidsdressuur sessie is het vooral leuk om te zien hoe ze zich willen uitsloven voor jou, zo kan je goed zien dat ze veel plezier hebben in wat ze mogen doen. Omdat ik het veel plaats op die pagina word ik ook vaker gevraagd door fotografen om model te staan. Dus het is ook aan die kant heel gaaf dat er steeds meer kansen komen!”

Gemma van Veenendaal – Joep © Mandy Roeting

Slimmerik

“Johnson, de eenhoorn-schimmel, pakt dingen echt onwijs snel op. Het gaafste wat ik met hem heb meegemaakt is moeilijk te zeggen, want dat zijn er nogal wat! Maar waarom ik zo graag met hem werk is omdat hij erg mensgericht is. Hij probeert het je altijd naar de zin te maken en is daarnaast onwijs slim. Als ik hem iets nieuws wil aanleren pakt hij dit snel op. Zo zie je soms in een volgende training dat hij het in een keer goed doet, alsof hij het al jaren kan. Dus dat is echt grappig.

Jousting

“Dit jaar ben ik voor het eerst begonnen met Jousting. Dat is wanneer twee ridders te paard met een lange lans en een schild op elkaar af rijden en elkaar dan proberen te raken op het schild. Dat is erg spectaculair om te zien, ook voor het publiek. Het is natuurlijk hartstikke sensationeel met dat gesplinterde hout overal. Wat ik het leukste vind om te zien is dat alle energie die ik in de trainingen van de paarden stop tot uiting komt in zo’n show. Dat is denk ik het mooiste aan wat wij doen”, besluit de 19-jarige amazone.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: SH Photo

Reacties