Gelderse hengst Koss drager WFFS-gen

Gelderse hengst Koss drager WFFS-gen

0 2079
Wilson, Koss
Koss-zoon Wilson, hier onder Gerrel Vink © DigiShots

De populaire Gelderse dekhengst Koss, die in 2016 is overleden, blijkt drager te zijn geweest van het WFFS-gen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Gelderse fokkerij, waar Koss duidelijk zijn stempel op heeft gedrukt.

 

Probleem voor Gelderse fokkerij

 

Het laboratorium onderzocht ook 19 Gelderse hengsten: vier van hen zijn drager van het gen. Het gaat om de populaire dekhengst Koss (El Corona x Goudsmit), zijn zonen Parcival en Wilson en zijn kleinzoon Vitens (v. Parcival).

Dat net Koss drager blijkt te zijn, kan grote gevolgen hebben voor de smalle Gelderse fokkerij. De keur en preferent verklaarde Koss, die in 2016 werd ingeslapen, heeft 385 nakomelingen. De hengst heeft dus absoluut zijn stempel gedrukt op de Gelderse fokkerij, en het Koss-bloed zit in heel veel Gelderse paarden.

Van zijn drie goedgekeurde zonen Parcival, Wilson (die eind vorig jaar naar Japan verkocht werd) en Alexandro P zijn er dus twee drager van het WFFS-gen. Zijn meest invloedrijke Zoon, Alexandro P, draagt het gen niet. Ook Henkie, een zoon van Alexandro P, is vrij van het gendefect.

 

Alle tuigpaardhengsten WFFS-vrij

Er werden 26 tuigpaardhengsten onderzocht door het dr. Van Haeringen Laboratorium. Geen van die 26 hengsten blijkt drager te zijn van het WFFS-gen.

Bron: KWPN / Hoefslag

Foto: DigiShots

 

Reacties