Geen toekomst voor Zuidlaardermarkt door ‘stikstofuitspraak’?

Geen toekomst voor Zuidlaardermarkt door ‘stikstofuitspraak’?

0 762

In de Drentse gemeente Tynaarlo lopen zo’n honderd projecten of initiatieven het risico dat ze niet doorgaan, door de zogenoemde ‘stikstofuitspraak’.  Daaronder valt ook de Zuidlaardermarkt.

De ‘stikstofuitspraak’ heeft vooral betrekking op nieuwbouwprojecten. Daarnaast kunnen grote evenementen zorgen voor een verhoging van stikstof, zoals het Bloemencorso en de Zuidlaardermarkt en komen deze dus ook onder vuur te staan.

Vergunning terecht afgegeven?

Voor de Zuidlaardermarkt, die elke derde dinsdag van oktober plaatsvindt, is vlak na de uitspraak van de Raad van State een vergunning afgegeven. Of deze vergunning terecht is afgegeven, valt nu nog niet te toetsen. De gemeente gaat er echter vanuit dat het evenement gewoon door mag gaan. “We zitten midden in de voorbereidingen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo.

Martin Wering, de gemeentelijk woordvoerder geeft aan: “De vergunning voor de Zuidlaardermarkt is dit jaar al verleend, dus die kan gewoon door gaan. Volgend jaar moeten we weer een vergunning verlenen en we weten nu niet hoe we dat moeten doen met die uitspraak.”

Programma Aanpak Stikstof

Eind mei concludeerde de Raad van State dat Nederland te weinig doet om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. Een teveel aan stikstof is schadelijk voor de natuur. Het ‘Programma Aanpak Stikstof’, de ‘PAS’, bestaat sinds 2015 en moest de uitstoot tegengaan. De Raad oordeelde dat het programma onvoldoende werkt.
In de PAS was geregeld dat een vergunning verleend kan worden als er bijvoorbeeld compenserende maatregelen worden getroffen. Maar volgens de RvS voldoent dit niet aan een Europese natuurrichtlijn

Bron: Hoefslag/ RTVDrentheDVHN

Reacties