Geen succes voor petitie behouden klassieke dressuurhoed: Helm vanaf 1 januari 2021...

Geen succes voor petitie behouden klassieke dressuurhoed: Helm vanaf 1 januari 2021 verplicht

0 2062

Vorige week lanceerden meer dan honderd internationale top-dressuurruiters een petitie om de klassieke dressuurhoed te behouden. De FEI maakt nu bekend dat de petitie te laat is aangeleverd volgens het officiële FEI-protocol. Een regelwijziging is niet meer mogelijk op de Algemene Vergadering 2020.

Keuze

Op de FEI Algemene Vergadering in Moskou (Rusland) in november 2019 is de beslissing om dressuurhoeden in de proef niet meer te gebruiken genomen door een meerderheid van de stemmen. Zodoende zijn helmen de verplichte hoofddeksels voor dressuur vanaf 1 januari 2021.

Vorige week maakte een groep dressuurruiters een petitie met 151 handtekeningen openbaar, verschillende wereldranglijstruiters tekenden tegen dit besluit. De petitie is een formeel verzoek aan de FEI met de bedoeling om de optie voor het rijden met een hoed te behouden voor senioren deelnemers op CDI4*/5*, Spelen en kampioenschapppen op GP-niveau. Ze hoopten dat er uiteindelijk opnieuw naar het besluit gekeken zou worden op de Algemene Vergadering van 23 november 2020.

Deadline

1 maart is de jaarlijkse deadline voor voorgestelde herzieningen van regels. Hierna is het niet meer mogelijk om nieuwe dingen toe te voegen. NF’s en belanghebbenden hebben de mogelijkheid om commentaar te geven op het eerste ontwerp van voorgestelde wijzigingen in de regels. Maar niet om iets nieuws voor te stellen.

Een FEI-woordvoerder verklaard aan verslaggever Pippa Cuckson dat er niks gedaan kan worden met het verzoek om regelwijziging: “Het is nu te laat om iets nieuws in te dienen voor de Algemene Vergadering van 2020 vanwege de wettelijke deadlines waaraan we ons moeten houden”.

Niet geïnformeerd

Eurodressage vroeg aan Patrik Kittel waarom ze zo lang hebben gewacht met het aanleveren van de petitie. Zijn reactie hierop luidde: “De meeste ruiters zijn niet geïnformeerd over deze (oorspronkelijke helmregel) wijziging, ik denk dat het voor iedereen een grote verrassing was”.

Bron: Eurodressage

Foto: Remco Veurink

Reacties