België verbiedt paarden op kermissen vanaf 2023

België verbiedt paarden op kermissen vanaf 2023

Wim van Mulukom
In 2023 mogen er in België geen pony’s of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen en jaarmarkten. De Vlaamse regering heeft goedkeuring gegeven, meldt minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts.

Compensatieregeling

De kermisponyhouders krijgen een overgangsperiode tot en met 31 december 2022 en er wordt een compensatieregeling voorzien waarbij het welzijn van de dieren gegarandeerd zal worden, meldt Weyts. Momenteel zouden er vier kermisponyhouders actief zijn.

Dierenleed vermijden

“Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden”, zegt Weyts. “Stap voor stap nemen we in Vlaanderen afscheid van achterhaalde gebruiken, die niet meer stroken met hoe we als samenleving nu naar dierenwelzijn kijken. Geen onverdoofd slachten meer, geen blokstaarten meer, geen pelsdierkweek of dwangvoedering meer en nu dus ook geen kermispony’s meer.”

Verboden

In Brussel is het al sinds 2019 verboden om pony’s in te zetten op kermissen. Dat verbod werd echter omzeild, onder meer door muilezels te gebruiken of door de carrousels op andere plaatsen te zetten. De Brusselse regering verstrengde vorige maand de regeling, door de carrousels op elke plaats te verbieden en het toepassingsgebied te verruimen tot alle paardachtigen.

Bron: HLN

Foto: Remco Veurink

Reacties