Gaby Spoeltman: “Ik zag hem in het boekje staan en was meteen...

Gaby Spoeltman: “Ik zag hem in het boekje staan en was meteen verliefd”

Gaby Spoeltman - Koh I Noor KWPN Kampioenschappen 2019 © DigiShots

Gaby Spoeltman is vanaf het moment dat ze haar paard in het boekje van de Prinsjesdag Veulenveiling zag staan verliefd. De Johnson-nakomeling Koh-i-Noor valt namelijk op met zijn zwarte vacht en twee blauwe ogen. Naast dat het een opvallende verschijning is, presteert hij met zijn amazone ook nog eens goed in de sport en hopen ze aan start te komen op het WK Jonge Paarden.

Serieuze aanpak

“Toen ik een jaar of twaalf jaar was kreeg ik mijn eerste eigen paard”, steekt de amazone van wal. “Wel gelijk een paard, want ik ben best lang, dus mijn ouders wilden wel iets op de groei kopen. Ik heb eerst voornamelijk recreatief gereden, later ook wat wedstrijdjes meegepakt en naarmate ik ouder werd, werd ik serieuzer. Het paard dat ik toen had was niet dressuurmatig gefokt en vond het allemaal niet zo heel erg leuk, dus toen zijn we gaan kijken voor een wat ouder paardje waar ik veel van kon leren.”

Twee keer raak

Ze vertelt verder: “Ik kocht een wat ouder paard die al Z liep en daar heb ik alle klasses mee doorlopen. Toen is het echt mijn passie geworden. Op een dag kwam mijn vriend thuis met een boekje van de veulenveiling Prinsjesdag. Ik zat er in te bladeren, vond ze allemaal lief en schattig en toen kwam deze voorbij, zag het blauwe oog en dacht: wauw! Ik ben meteen gaan googelen, ging filmpjes kijken, en toen bleek dat hij ook nog eens heel fijn kon lopen. Hij stond wel met maar één kant op de foto, dus ik was wel benieuwd of hij aan de andere kant ook een blauw oog had. Ik vond na lang zoeken de fokker op Facebook, dat bleken Barbara Lichtendahl en Bertil Peper van Southbrook Stables (Almelo). Zij fokken meer paarden met maanogen en uiteindelijk zag ik een foto van hem van toen hij net geboren was. Een mooi zwart veulen met twee blauwe ogen. Ik dacht meteen: Ja! Deze moet ik hebben!”

Gaby en Koh-i-Noor

Veiling

Spoeltman was nog nooit op een veiling geweest en vond het ontzettend spannend. “Ik was zo blij toen het gelukt was. Toen ik hem daar in de stal zag staan voelde het vanaf het eerste moment al als mijn paard. Ik was niet echt op zoek naar een bijzonder paard, maar hij kwam op mijn pad en ik was meteen verliefd. Ik was ook niet op zoek naar een veulen, maar ik vond het al wel heel leuk om vanaf niks te beginnen met een paard. Eerder had ik ook al een driejarige gekocht en helemaal opgeleid tot en met het Z2. Hij is nu verkocht aan Sarah Lockman in Florida. Graag zou ik nog een tweede paard erbij hebben om door te trainen en uit te brengen. Het opleiden van een paard was leuk, maar ik was toen ik Koh-i-Noor zag niet per se op zoek naar een veulen. Het was meer dat mijn vriend via via via met zo’n boekje thuis kwam en ik meteen verliefd was”, vertelt de amazone lachend. 

Kwaliteiten

Toen hij net zadelmak was liep hij al hele mooie punten op de VWF-Prinsenstad wedstrijd. “Daarna heb ik het stokje overgenomen en ben ik hem zelf gaan rijden. We zijn begonnen in de L1 en dat deed hij heel erg goed. Toen haalden we ook de regiokampioenschappen, maar hij had helaas te veel spanning, waardoor het NK aan onze neus voorbij ging.” Koh-i-Noor is volgens zijn amazone nog wel wat rillerig. “Dat is nog wel wat lastig, maar het afgelopen indoorseizoen ging dan wel weer heel erg goed. We hebben alle selecties in het L2 gewonnen met rond de 72%. Het is een super lief en meewerkend paard, ik heb er nog nooit zo een gehad.”

Talent

“Toen we voor het L aan het oefenen waren wilde ik alvast wat oefeningen meenemen. Bij de eerste keer wijken legde ik mijn been opzij en hij deed het. Bij achterwaarts en het halthouden legde ik mijn been voor het eerst terug en ook dat snapte hij meteen. Alsof hij hiervoor geboren is.”

Kat uit de boom

“Op stal is hij super lief, maar hij kijkt wel altijd de kat uit de boom. Maar hij vindt alle aandacht hartstikke leuk, maar toen hij een jaar of 2,5/3 was zijn we best wel lang bezig geweest voordat we er überhaupt een deken op konden krijgen. We begonnen met een zadelbontje, toen dat goed ging probeerden we het met een dekje en daarna een hele dunne deken. Dus wat dat betreft is hij op zijn lijf heel ril. Hij kan ook heel snel wegschieten van kleine geluidjes, het is wel een paardje met karakter.”

Groei

“Maar aan de andere kant is hij op de poetsplaats bijvoorbeeld super relaxed en rustig. Al mijn paarden schrapen, maar hij heeft dat nooit gedaan en staat gewoon geduldig te wachten. Maar zodra je opstapt vindt hij het toch wel spannend als je aan zijn lijf komt. Maar dat wordt gelukkig wel steeds beter en hij groeit daar nog steeds in. Hij is ook pas 4,5 dus hij heeft nog tijd zat.” De amazone heeft nog meer talent in haar bezit. “Samen met mijn vriend heb ik ook nog een Imposantos x Armani jaarling in de opfok. Ozlem Ochi, gefokt door Stal Jaclastan, ook heel speciaal want zij is de allereerste nakomeling van Imposantos.”

WK-selecties

Spoeltman hoopt met dit paard toch nog verder te komen dan het Z2. “Ondanks dat de kopers zich al gemeld hebben, gaat deze voorlopig echt niet weg. En ik wil gewoon nog lekker wat Pavo-wedstrijden rijden, want dat vinden we allebei heel erg leuk om te doen. In dit jaar is het wel een beetje gek allemaal, maar we hebben wel een filmpje ingestuurd voor de WK-selectie. Dus daar zijn we op dit moment naartoe aan het trainen”, besluit de amazone. 

View this post on Instagram

💗 𝐸𝓋𝑒𝓇𝓎 𝒽𝑜𝓇𝓈𝑒 𝑜𝓌𝓃𝑒𝓇 𝓉𝒽𝒾𝓃𝓀𝓈 𝓉𝒽𝑒𝒾𝓇 𝒽𝑜𝓇𝓈𝑒 𝒾𝓈 𝒷𝑒𝒶𝓊𝓉𝒾𝒻𝓊𝓁 𝒶𝓃𝒹 𝓉𝒽𝑒𝓎 𝒶𝓇𝑒 𝒶𝓁𝓁 𝓇𝒾𝑔𝒽𝓉 🥰 Wat vindt jij het mooiste aan jouw paard of pony? Ik vind Koh zijn ogen natuurlijk het mooiste 💎 ————————————————————— #swarovski #diamonds #browband #bridle #paarden #horse #pferde #pherdeliebe #pherdeschonheiten #horseoftheday #instahorse #equestrian #equinesofinstagram #horseriding #instarider #cheval #instahorse #horseaddicted #dressage #dressur #dressuur #equestrian #paardrijden #horsesofinstagram #equestrianphotography #equestrianlifestyle #dressagehorse #blackhorse #paardensport

A post shared by Hᴏʀsᴇ ﹠ 𝑳𝒊𝒇𝒆𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆 (@horsendlifestyle) on

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties