Gaby Simons: “Achteraf ben ik blij dat ik toch bij Arezzo ben...

Gaby Simons: “Achteraf ben ik blij dat ik toch bij Arezzo ben gaan kijken”

In september 2020 ging Gaby Simons opzoek naar een ervaren pony om haar beschadigde vertrouwen na een ongeluk weer te herstellen. Ondanks haar eisen kwam ze terecht bij een 3-jarige konik Arezzo, die twee jaar daarvoor uit een natuurreservaat gehaald werd en op het laatste moment gered is van de slacht. Simons werd op slag verliefd op de ruin, en besloot hem een kans te geven.

Toen de ruin één jaar was werd hij gevangen in het natuurreservaat waar hij in stond, met de bedoeling om naar de slacht te gaan. De pony werd gered en daarna weer doorverkocht aan een amazone die hem beleerd heeft. “Zijn voormalig eigenaresse heeft hem zadelmak gemaakt, maar bleek toen net iets te lang voor hem te zijn. Vervolgens heeft ze hem te koop gezet, maar toen ik de advertentie voor het eerst voorbij zag komen was ik niet gelijk overtuigd. Hij was namelijk nog maar drie jaar oud en ik was opzoek naar een iets ouder paard, maar toen zij mij benaderde begon ik toch te twijfelen. Uiteindelijk heb ik toch toegegeven en ben ik gaan kijken, waar ik achteraf superblij mee ben, want ik was gelijk verkocht”.

Vluchtgedrag

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Simons en Arezzo. “Ik heb een klein rondje proefgereden en er mocht van mij gelijk een strikje omheen, want hij mocht mee”, vervolgt de amazone lachend. “Het is niet een paard wat je iedere dag ziet, en ik hou daar wel echt van. Mijn speciale pony’tje staat nu op de manege tussen alle grote KWPN’ers”.

In het begin merkte de amazone nog wel dat de pony zijn eerste jaar in het wild heeft geleefd. “Als we buiten liepen en hij zag iets wat hij niet kende, was hij al weg voordat ik kon bedenken dat hij zou schrikken. Dan ging hij er in volle rengalop vandoor. Na heel veel grondwerk zijn we goed op elkaar ingespeeld en doet hij het bijna niet meer. Maar zijn vluchtgedrag is wel echt meegekomen uit zijn verleden. Ondanks het wegrennen vind ik hem wel nuchter. Hij is niet snel zenuwachtig, maar kan wel goed spiegelen. Zelf heb ik een trauma opgelopen bij een ongeluk met mijn vorige pony en Arezzo kan soms mijn zenuwen heel goed overnemen”.

Heel grappig

Toen de combinatie goed op elkaar ingespeeld was, besloot Simons de ruin verder op te leiden. “Dit ging met pieken en dalen. We hebben een hele tijd gezocht naar een goed zadel, omdat alles vertraagd werd door de coronapandemie. Van september tot december hebben we kunnen rijden. Toen moesten we op het zadel wachten en sinds een paar weken heb ik hem nu weer opgepakt. We zijn dus echt bezig met de basis. Arezzo is heel eigenwijs, het koudbloedige komt steeds meer naar voren. Hij vindt het bijvoorbeeld heel grappig om op het laatste moment linksaf te slaan, terwijl ik juist naar rechts wil, al gaat het steeds beter”, lacht ze. “We gaan lekker door met lessen, dus uiteindelijk gaat ook dat helemaal goed komen”.

Ondanks dat de amazone geen jonge pony wilde, vindt ze alle tijd en moeite zeker waard. “Van tevoren was ik wel sceptisch over een 3-jarige, maar ik vind dat we de afgelopen maanden heel ver zijn gekomen. Uiteindelijk zou ik het heel leuk vinden om te starten met de dressuurwedstrijden en blijven we heel erg veelzijdig rijden. We doen alles wat we leuk vinden”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

Reacties