Friese paarden laten zich sterk zien tijdens selectie WK Jonge Dressuurpaarden

Friese paarden laten zich sterk zien tijdens selectie WK Jonge Dressuurpaarden

Susan Wind - Crystal Jede KFPS Hengstenkeuring 2019 © DigiShots

Begin deze week vond de eerste selectieronde voor het WK Jonge Dressuurpaarden plaats in Ermelo. In elke categorie werd het KFPS vertegenwoordigd door één combinatie. Lisanne Veenje vertelt over de deelname van Crystal Jede en Bennie van Es over Tizian fan Ass.

Laatste moment

Lisanne Veenje stond in eerste instantie niet op de startlijst, maar afgelopen zaterdag besloot ze de merrie Chrystal Jede (v. Alwin 469) alsnog aan te melden. “Ik was bij Stal Jede om een kijkje te nemen bij hun paarden en was meteen weg van Chrystal. Zaterdag probeerde ik haar even. Wat een geweldig paard! Ik dacht: ‘Die moet naar de WK-selectie!’ Na een belletje met de organisatie was het geregeld. Ik vind het gewoon zonde als je zo’n goed paard niet laat zien!”

Profileren

De amazone is van mening dat het Friese paard zich zoveel mogelijk moet profileren tijdens de eerste selectie. “Er is zo hard voor gestreden dat Friese paarden ook mogen meedoen aan dit WK! Mensen als Marc Peter (Spahn, red.) hebben er echt hun nek voor uitgestoken. Dan is het fijn dat we ons daar ook laten zien, met heel goede en talentvolle paarden, dat vooropgesteld natuurlijk. Deze merrie heeft heel veel kwaliteit, dat heeft ze vorig jaar ook wel bewezen tijdens de Friesian Talent Cup, waarin ze met Susan Wind de finale haalde.”

Eenvoudige wissel

Chrystal Jede stelde niet teleur. Veenje: “Ze heeft niet veel proefervaring en het gevraagde niveau is echt pittig. Zo moeten de paarden een eenvoudige wissel laten zien, en die kende ze nog niet. Maar ze pakte dat goed op. Ik had een fijne klik met haar. Ze maakte zich soms iets druk, maar omdat ik zelf heel rustig ben, vloeide die spanning gemakklijk weer af. De jury vond haar een paard met veel uitstraling, die een goede beentechniek en veel gedragenheid liet zien. Ze zet het voorbeen goed weg en loopt met veel afdruk en actie.”

Uitzonderlijk goed

Bij de zevenjarigen stelde Bennie van Es de grote Epke 474-zoon Tizian fan Ass voor. “Ondanks dat hij wat last had van lentekriebels is het ons toch gelukt een correcte proef te laten zien. Het oordeel over hem luidde dat hij een paard is met veel uitstraling en een heel goede beentechniek. Ik vind hem een uitzonderlijk goed paard, de beste Fries waar ik ooit op gezeten heb. Hij heeft ontzettend veel talent voor de Grand Prix-oefeningen. Altijd doet hij ontzettend zijn best voor je, ik hoef er nooit aan te werken. Daarbij is hij ook nog eens heel knap. Groot, maar wel met een prachtig hoofdje en mooi oog.”

Meer informatie over de verschillende Friese paarden die meerijden tijdens de selectie is te lezen in dit artikel van Phryso.

Bron: Phryso

Foto: DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties