Friese kanshebbers ‘Paard van het Jaar’ bekend

Friese kanshebbers ‘Paard van het Jaar’ bekend

0 578
Djorn van de Demro stables
Marc-Peter Spahn en zijn kwaliteitsvolle Djorn van de Demro Stables wonnen de Lichte Tour in Kootwijk. © DigiShots

Het Koninklijk Fries Paardenstamboek (KFPS) heeft de shortlist van de ‘Paard van het Jaar’-verkiezing bekend gemaakt. Stemmen op één van de vijf genomineerden kan door een mail met motivatie aan het KFPS te sturen of een bericht achter te laten op Facebook. Het winnende paard wordt 14 januari gehuldigd.

Publiek en vakjury bepaalt

Afgelopen jaar was de titel ‘Paard van het Jaar’ voorbehouden aan de Kroon Preferente Prestatie Sportmerrie Els F.T.  Zij volgde daarmee de hengsten Beart 411 en Norbert 444 op, die in respectievelijk 2015 en 2014 de titel kregen toegekend.

Het Paard van het Jaar wordt aangewezen na het tellen van de publieksstemmen en de stemmen van de vakjury, bestaande uit drie personen. Stemmen kan tot en met 31 december. Het winnende paard wordt gehuldigd op zaterdag 14 januari tijdens de Hengstenkeuring in het WTC Expo te Leeuwarden.

De vijf genomineerden voor KFPS ‘Paard van het Jaar’ zijn:

Tsjalle 454

Fokker: G. Wijbenga-Meijer, Veenwouden  Eigenaar: Fam. Age Okkema, Siegerswoude

Vorig jaar was het Jehannes 484 die het algemeen kampioenschap op de Hengstenkeuring veroverde. Dit jaar waren de ogen opnieuw op hem gericht, maar buiten de schijnwerpers bleek vader Tsjalle 454 (Mintse 384) op en top klaargestoomd te zijn om de titel van zijn zoon over te nemen. Tsjalle 454 piekte op het juiste moment en was in beweging nog nooit zo taktvast als die zaterdag in het WTC Expo in Leeuwarden. De jury kon niet om hem heen en maakte Tsjalle 454 kampioen van de oudere hengsten, maar ook algemeen kampioen.

Pleun van ‘t Lansink

Fokker/eigenaar: M.H. Loman, Zwiggelte

Pleun van ’t Lansink (Norbert 444) groeide in haar optredens gedurende de Centrale Keuring. Stond ze aanvankelijk nog vierde in haar groep, in de kampioenskeuring gaf ze haar concurrenten het nakijken en werd gehuldigd als kampioen bij de driejarigen. Ze zal toch niet ook oud-kampioen en Modelmerrie Wealtsje A. verslaan in de strijd om het algemeen kampioenschap? Ondanks dat Wealtsje weer haar sterke bewegingen en mooie voorkomen optimaal presenteerde, koos de jury voor Pleun van ’t Lansink. Zelfbewust ging ze naar de algemene titel en ze werd omschreven als het boegbeeld van de uitstekende lichting driejarige merries. Pleun was eerder dit seizoen ook fokdagkampioen in Ambt-Delden.

Djorn van de Demro Stables

De zevenjarige Djorn van de Demro Stables (Jorn 430) gooide afgelopen jaar hoge ogen in de dressuursport. Met Peter Spahn in het zadel komt de hengst succesvol uit in de Lichte Tour dressuur. In die klasse werden ze eind september gehuldigd als kampioen op het Alrako KFPS kampioenschap dressuur in Kootwijk. Afgelopen zomer zorgden Peter Spahn en Djorn voor uitstekende reclame voor het Friese paard vanwege hun deelname aan de halve finale van de voorselecties voor het WK jonge dressuurpaarden. Ze bereikten met fantastische scores de finale, maar mochten daarin helaas niet deelnemen aangezien het KFPS (nog) niet toegelaten wordt tot de WBFSH. De combinatie traint door richting het hoogste niveau. Ondertussen heeft Djorn ook een ticket weten af te dwingen voor het Verkort Onderzoek.

Eise 489

Fokker: R. de Vries-Bakker, Hindeloopen  Eigenaar: Stal Chardon, Jorwert

De zevenjarige Eise 489 (Maurits 437) was de revelatie van afgelopen tuigseizoen. Eigenaar Jelmer Chardon stippelde, naar later blijkt, de juiste koers uit. Eise 489 wist bijna alle wedstrijden waar hij aan de start verscheen in de limietklasse in een overwinning om te zetten. De hengst sloot het seizoen zelfs af met twee titels. Nog nooit eerder wist een hengst in hetzelfde seizoen kampioen te worden in zowel de ereklasse als bij de stamboekhengsten. Eise 489 deed het, beide keren in handen van Jelmer Chardon.

Yasmijn R

Fokker: Jac. Ruiter, Nij Beets  Eigenaar: Sj. Ruiter, Nij Beets

Een merrie die zich in de fokkerij uitstekend heeft bewezen, maar ook nog steeds bewijst, is de in 1999 geboren Yasmijn R. De dochter van Teunis 332 behaalde op driejarige leeftijd het Sterpredicaat met een tweede premie. In 2009 mocht ze dankzij haar nakomelingen het predicaat Preferent in ontvangst nemen en afgelopen zomer werd daar ook het predicaat Prestatiemoeder aan toegevoegd. In haar gehele moederlijn komen louter en alleen Preferente merries voor. Yasmijn bracht tot nu toe twaalf nakomelingen voort. Daarvan voeren Tinka S.R. (Folkert 353) en Annemieke S.R. (Onne 376) de predicaten Kroon en Sport. De zonen Jorn S.R. (Sape 381), Meint S.R. (Sape 381) en Nozem S.R. (Fokert 353) alsmede de dochters Sterre S.R. (Doaitsen 420), Ypie S.R> (Doaitsen 420) en Fenne S.R. (Loadewyk 431) voeren het Sterpredicaat. Hiermee behoort Yasmijn R. tot de Kroonjuwelen van het KFPS.

Bron: KFPS

Foto: Leanjo de Koster/ Digishots

Reacties