“Een Fries of een KWPN’er, het moet niet uitmaken”

“Een Fries of een KWPN’er, het moet niet uitmaken”

0 3759
Isabelle Vroomans - Renske Carmen FD Visscherwei K&PP Kampioenschap Fries Dressuurpaard 2019 © DigiShots

“Wauw, dit had ik nooit verwacht, als eerste starten, op een Fries, en dan je gewoon selecteren voor het NK!”, is Isabelle Vroomans enthousiast. Ze bemachtigde afgelopen weekend een ticket voor Ermelo op de Brabantse kampioenschappen in de klasse Z1.

Om negen uur was Isabelle de eerste die de ring betrad, met de zevenjarige Friese merrie Renske Carmen f.d. Visscherwei (Ster, voorl. Kroon, v. Tjalke 397 x Olof 315). “Ik maakte me best druk vanwege het feit dat ik meteen al zo in het nadeel was, althans, dat denk je dan”, vertelt de fanatieke amazone. “Maar Tonnie Huberts, mijn trainer, pakte me aan, en zei dat ik daar toch geen invloed op had en gewoon goed moest rijden. En gelijk heeft hij natuurlijk.”

Goed rijden

Rijden, en goed rijden, is wat de amazone deed. “Renske was heel heet, maar voelde super aan, en ik was heel tevreden over onze proef. Daarna moet je het gewoon uit handen geven. Als enige deelnemer met een Fries hielden we ons staande in een veld vol met KWPN’ers; we behaalden ruim 66%, wat betekende dat we vijfde waren geworden en bij de beste zeven combinaties hoorden die een tweede proef mochten rijden.”

Genieten

In die finale was Renske meteen weer ‘aan’. “Ze kan fantastisch draven en heeft daarin zoveel draagkracht, dat is niet normaal”, vertelt Isabelle. “Het drafgedeelte was echt genieten. In de galop hadden we wel wat foutjes, juist omdat ze zo scherp was. Dus het was zo spannend… van de zeven combinaties mochten er vier naar het NK. En laten we nu zelfs derde worden! Ik ben zo trots op Renske!”

Renske en Vajen T

De dertigjarige amazone heeft sinds drie jaar haar eigen trainingsstal Bax Stables samen met Anton Bax, in Leende. Renske is één van de Friese paarden die ze rijdt. Daarnaast maakt ze furore met de Friese Ster-merrie Vajen T (v. Tymon 456), met wie ze vorig jaar onder andere het EK Dressuur Friese Paarden klasse M werd en Beste vijfjarige merrie. Op datzelfde EK kreeg Renske eveneens het kampioenslint omgehangen, in de klasse zesjarigen. Isabelle is dus wel ‘een naam’ in de Friese paardenwereld.

Beetje heet

“Ik wil echter niet alleen dat meisje van de Friese paarden zijn”, laat Isabelle weten. “Ik rijd in feite meer KWPN’ers dan Friezen! Het maakt me wat rijden betreft niet uit; ik kijk hoe dan ook per paard wat het beste bij hen past als het op de manier van trainen aankomt. Niet één paard is hetzelfde. Wel vind ik het fijn als een paard een beetje heet is, zoals Renske. Als ze maar willen lopen. Ik houd niet van dat douwen, dat past niet zo bij mij. Er zijn zeker Friese paarden die net zo sensibel zijn als KWPN’ers en er zijn KWPN’ers die juist heel lauw zijn.”

Grand Prix

De fokkers/eigenaren van Renske, Jan en Elvera Scholten, willen graag kijken hoe ver hun merrie komt in de sport. Isabelle: “Ik roep heel voorzichtig ‘Grand Prix’. Een jury maakte er zondag ook een opmerking over, dat Renske zo’n enorme gedragenheid heeft in draf. En dat, in combinatie met het feit dat ze het zo graag voor je doet, maakt haar echt een paard voor de moeilijke oefeningen. Ze wil altijd maar werken! Dat is nu nog wel eens in ons nadeel, maar is als het moeilijk wordt alleen maar positief. Het lijkt me zó gaaf om eens Zware Tour te rijden!” (cd)

Ben jij of ken jij ook een ruiter/amazone in de basissport en lijkt het je leuk om daar iets over te vertellen? Het liefst naar aanleiding van een recente wedstrijddeelname of bijzondere gebeurtenis? Stuur dan een mail met bijzonderheden en telefoonnummer naar hoefslag@mediaprimair.nl en wellicht nemen wij contact met je op. Het mogen alle disciplines zijn, dus ook bijvoorbeeld Working Equitation, Eventing, Para-sport, etc.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: DigiShots

Reacties