Franse kampioenschappen jonge springpaarden

Franse kampioenschappen jonge springpaarden

In de week van het Duitse Bundeschampionat stond ook in Frankrijk het altijd populaire nationale kampioenschap voor jonge springpaarden op het programma. Tijdens deze Grande Semaine van Fontainebleau werd opnieuw duidelijk dat het jaren geleden openstellen van de grenzen voor buitenlands bloed de Franse fokkerij geen windeieren legt. In vrijwel alle leeftijdscategoriën belandden nakomelingen van niet-Franse hengsten op het podium. Voor ‘Nederlands’ bloed was een bescheiden rol weggelegd. Bij de vierjarige merries ging de zege naar Undoctra d’Helby, een dochter van de Holsteinse KWPN-hengst Indoctro uit een Quidam de Revel-moeder. Bij de zesjarige merries was de (gedeelde) winst voor Stella Lyght, een nakomeling van de in Frankrijk gekeurde KWPN’er Kannan.

De Belgische fokkerij had dit jaar wel een stevige vinger in de pap. De Frans geregistreerde Tallyne de la Pomme (v. Parco) won bij de vijfjarige merries, de BWP-geregistreerden Heartbreaker vd Achterhoe (v. Bentley van de Heffinck) en Gem Twist (v. Nonstop) pakten de titel bij de respectievelijk vijf- en zesjarigen hengsten en ruinen.
Bij de winnaar van het criterium voor zevenjarigen kwam Belgische invloed vanuit de moederlijn. Marie Robert won deze rubriek met Rhune d’Eskadi, dochter van Dollar du Murier uit een moeder van de Franse BWP-hengst Jus de Pomme.

 

Reacties