Frans van der Burg over ‘zijn’ gouden Allstar B: ‘Het was machtig...

Frans van der Burg over ‘zijn’ gouden Allstar B: ‘Het was machtig mooi’

Rosalind Canter - Allstar B
Rosalind Canter - Allstar B FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon veroverde de Britse amazone Rosalind Canter individueel en team goud met de grote Nederlands gefokte Allstar B (v. Ephebe Forever). Frans van der Burg is de persoon die aan de basis van deze combinatie staat: hij fokte 13 jaar geleden dit talentvolle paard.

Koeien en varkens verkocht, paarden aangekocht

Fokker Frans van der Burg kijkt met een super gevoel terug op de Wereldruiterspelen in Tryon. De nuchtere fokker uit Berkel en Rodenrijs had tot ongeveer 10 jaar geleden 75 paarden in zijn bezit. ‘Die manier van leven was super leuk en heel erg druk. Voordat ik met de paarden begon had ik honderd koeien en 2 duizend mestvarkens. Door verandering in de wetgeving toentertijd heb ik de koeien en varkens verkocht. Ik heb daarna de stallen om gebouwd en begon met het fokken van wat paarden. Maar ja, dat liep een beetje uit de hand,’ grapt van der Burg.

Narence B

Van der Burg kocht de merrie Narence B (v. Ekstein), welke zeer talentvolle nakomelingen voortbracht. Zo komt uit deze lijn naast Allstar ook Vienna (v. Romeo B), de topper van Jeannette Chardon, voort. Van  der Burg vertelt: ‘Narence komt uit een Humbertus lijn, welke ik altijd heel erg interessant heb gevonden. Het zijn veelal perfecte paarden. ‘

‘Het was machtig mooi’

‘Sinds dat ongeveer 10 jaar geleden de chirurgen een fout maakten tijdens mijn operatie, ben ik volledig afhankelijk van mijn rolstoel geworden. Hierdoor stopten mijn activiteiten rondom de paarden ook abrupt. Ik fok nu nog ongeveer 3 veulens per jaar, en heb een heel fijn team om me heen die het werk van me overneemt.’

‘Door deze gebeurtenis ben ik ook niet meer in staat om naar Tryon af te reizen: ik heb de Wereldruiterspelen via de televisie gevolgd. Maar dat mag de pret niet drukken! Het was machtig mooi om te zien hoe mijn fokproduct goud wint, een moment dat ik niet meer vergeet,’ eindigt de gepassioneerde fokker zijn verhaal.

 

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties