Frankrijk verbiedt het trimmen van tastharen

Frankrijk verbiedt het trimmen van tastharen

Paard
foto: Remco Veurink

De Fédération Française d’Equitation (FFE) heeft het verwijderen van snorharen verboden op grond van paardenwelzijn. Hierbij sluit het land zich aan bij Duitsland en Zwitserland. De nieuwe regel stelt dat paarden worden gediskwalificeerd bij wedstrijden als hun tastharen, ook wel snorharen genoemd, verwijderd zijn.

Zintuigen

Op hun website stellen ze dat snorharen deel uitmaken van de zintuigen van een paard. Net zoals de snorharen van een kat, verzamelen deze snorharen bij paarden ook informatie over de omgeving van het dier. Rond de ogen zorgen ze voor bescherming, rond de blinde vlek op de neus nemen ze de functie van de ogen over.

Meer leren

De FFE heeft deze regel zojuist opgenomen in hun General Competition Regulations. Daarom zal vanaf begin 2019 het starten met een paard dat geen voelharen meer heeft niet meer toegestaan zijn. De nieuwe regel komt overeen met de wetenschap dat paarden hun omgeving anders waarnemen dan mensen. We moeten als mens meer leren over de ethologie en het gedrag van paarden, zeggen ze. De FFE promoot dit dan ook als de sleutel tot het beter managen en trainen van je paard.

“De rol van de FFE is om goede voorbeelden te laten zien,” zegt FFE etholoog en dierenwelzijns missie manager Déborah Bardou. “Het is belangrijk dat de ruiters zich goed gedragen richting hun paard. Zij zijn verantwoordelijk voor het paardenwelzijn, en zij zetten het beeld van de paardensport.”

Voorbeeld nemen

Paardengedragsdeskundige Justine Harrison hoopt dat andere landen zullen volgen met gelijke regels. “Veel landen, ook Engeland en Australië, lopen nog echt achter in veel aspecten van paardenwelzijn. Het is tijd voor ons om bij te gaan benen met Frankrijk, Zwitserland en Duitsland: wij moeten ook het trimmen van tastharen verbieden.”

Voor meer informatie over waarom paarden hun voelharen nodig hebben: klik hier.

Lees ook: 2-D sensortechniek lijkt op werking paardensnorhaar

Bron: Vet Practice Magazine

Foto: Remco Veurink

Reacties