Fotografe Martine de Leeuw: “Ieder paard is uniek, aan mij de taak...

Fotografe Martine de Leeuw: “Ieder paard is uniek, aan mij de taak dat vast te leggen”

0 541
Foto: Martine de Leeuw
Foto: Martine de Leeuw/ BellaVie Photoart

Paardenfotografe Martine de Leeuw (BellaVie Photoart) is al heel wat jaren actief in de paardenwereld. Tegenwoordig niet meer als amazone, maar als fotograaf. “Fotograferen is echt een passie van mij geworden”, vertelt ze.

Doka

“Ik heb fotograferen van huis uit meegekregen”, begint ze te vertellen. “Mijn vader fotografeerde als hobby dus het is er met de paplepel ingegoten. We hadden onze eigen doka thuis, dus we ontwikkelden onze eigen foto’s. Als kind heb ik dat al zijdelings meegekregen. Ik had ook een eigen fototoestelletje en ik vond het erg leuk om foto’s te maken. Zo is het allemaal begonnen.”

Specialiteit

De liefde voor paardenfotografie heeft zich bij De Leeuw door de jaren heen ontwikkeld: “Ik fotografeer heel veel dingen, maar paardenfotografie is wel echt mijn specialiteit. Ik vind het het leukste om paarden in actie te fotograferen. Mooi met tegenlicht en opspattend zand.  Zwarte paarden wil ik ook nog wel fotograferen met de zon in mijn rug, zodat de glans op de vacht er mooi uit komt. Natuurlijk is het het leukst om prachtige paarden te fotograferen. Paarden die iets speciaals uitstralen of bijvoorbeeld hele lange manen hebben. Net even dat extra. Maar ik word vooral blij van paarden die zich goed laten zien in actie. Ze hoeven van mij niet lang rond te galopperen, maar even kort spetteren en dan heb ik de foto.”

Alizée Froment

“De meest speciale paardenshoot is moeilijk uit te kiezen,” geeft de fotografe aan. “Ik heb al zoveel mooie, intense en soms ook verdrietige momenten mogen vastleggen. Maar als ik er één moet noemen van afgelopen jaar dan is het wel de shoot bij Alizée Froment in Tsjechië. Zij had mij gevonden via Instagram en ik ben daar een paar dagen heen gegaan om Alizée en haar paarden vast te leggen in sprookjesachtige settings. Alizée geeft shows door heel Europa en werkt veel met haar paarden in vrijheid. Het was een prachtige ervaring omdat we compleet op één lijn stonden met wat we wilden. Zij had ook een goed oog voor het licht en het was een super fijne samenwerking met een resultaat waar we beiden zeer tevreden mee waren. We gaan dan ook een verdere samenwerking aan door workshops te organiseren waar fotografen de kans krijgen om haar en haar paarden op een mooie manier vast te leggen”, legt De Leeuw uit.

Reizen

De fotografe reist stad en land af om zo veel mogelijk te fotograferen. Zo maakt ze twee keer per jaar een fotografiereis naar Portugal en Andalusië, waar ze de mooiste paarden op de meest bijzondere plekken op de foto zet. “Ook het fotograferen van de zeven paarden van een amazone uit India die de afgelopen 4 jaar in Oostenrijk en Duitsland heeft getraind om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen in Tokio was een bijzondere ervaring. Ik kwam op een hoeve in Duitsland waar Patrick Kittel zijn paarden eerst stonden.  Het mooie aan deze shoots vind ik ook wel dat je in gesprek komt met iemand die veel weet te vertellen over haar levensstijl in India, je krijgt echt even een kijkje in de keuken van hun bestaan. Geweldig vind ik dat!”

Uniek

“Als ik aan het fotograferen ben probeer ik het paard op z’n mooist vast te leggen. Uiteraard met de juiste houding en beenzetting, maar ik zorg ervoor dat vooral de uitstraling helemaal klopt. Ieder paard is uniek. En het is aan mij om dat op de foto te krijgen. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een fotoserie gemaakt van een paard dat ingeslapen werd in de wei. Dan gaat het er niet om of het paard zijn oortjes naar voren heeft en er mooi opstaat. Nee, dan richt ik me compleet op de band van de eigenaar met haar paard en leg met overzicht- en detailfoto’s het proces vast. Ik probeer hierbij niet duidelijk aanwezig te zijn. De afwisseling in de shoots vind ik mooi om te doen!”

Foto: Martine de Leeuw, BellaVie PhotoArt/ @Bellavie_photoart

Reacties