Fokkerspremie voor winnaar hengstencompetitie Jameson RS2

Fokkerspremie voor winnaar hengstencompetitie Jameson RS2

fokkerspremies marieke van der putten Jameson rs2
Marieke van der Putten - Jameson RS2 KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Als blijk van waardering en stimulans voor de fokkerij reiken de ‘Vrienden van het KWPN’ tijdens de KWPN Stallion Show fokkerspremies uit aan diverse succesvolle fokkers. Zaterdagavond ontving Stal 104 zo’n premie van 1.500 euro. Zij zijn de fokkers van Jameson RS2 (v Blue Hors Zack), winnaar van de Hengstencompetitie dressuur in de klasse M.

Ook Media Primair, hét full service communicatie én marketingbureau voor de hippische markt en onder meer uitgever van Hoefslag, Mensport, Cap Magazine en Het Showpaard, maakt deel uit van de Vrienden van het KWPN. Uitgever Rob van Mekelenkamp reikte daarom de premie tijdens de KWPN Stallion Show uit.

Bloemetje te summier

“De fokkers in Nederland krijgen weinig waardering”, aldus Theo Driessen, secretaris van de stichting ‘Vrienden van het KWPN’. “Een fokker staat vaak met lege handen. Wanneer een veulen wordt verkocht, dan ontvangt de fokker als deze goed presteert af en toe wel eens een bloemetje bij een huldiging of prijsuitreiking. Maar dat is veel te summier. Deze fokkers zouden zoveel meer waardering moeten krijgen, we moeten ze ondersteunen en omarmen.”

Bestuurslid Bert van Kooten beaamt dit. “De paardenindustrie in Nederland heeft er baat bij als deze fokkers door blijven gaan met fokken, het is belangrijk om de fokkerij aan de gang te houden. Het belonen van deze fokkers met fokkerspremies en ze op deze manier waarderen, dat is het doel. Het KWPN is er maar voor één ding en dat zijn haar leden.”

Stichting ‘Vrienden van het KWPN’

De KWPN-fokkers pleiten al jaren voor fokkerspremies en hebben dit het afgelopen jaar opnieuw aangekaart via de fokkerscafés. Eind vorig jaar werd daarom de stichting ‘Vrienden van het KWPN’ opgericht. Daarvan maken hippische ondernemers, diverse hengstenhouders en andere ondernemers deel uit. Zij leggen een geldbedrag in dat terugvloeit naar de fokkers in de vorm van fokkerspremies.

Inmiddels hebben zich zo’n dertig ‘Vrienden’ verenigd, waardoor de allereerste fokkerspremies tijdens de KWPN Stallion Show kunnen worden uitgereikt.

Minimaal 50% van de inleg voor de businessclub ‘Vrienden van het KWPN’ komt rechtstreeks ten goede aan de fokkers via fokkerspremies. Het restant van de inleg wordt gebruikt om bijeenkomsten te organiseren waar de Vrienden elkaar kunnen ontmoeten.

KWPN Stallion Show

Tijdens de KWPN Stallion Show ontvangen alle fokkers van de premiehengsten, dressuur, springen en Gelders paard, een cheque en in het geval van de tuigpaardhengsten betreft het hier de fokker van de kampioen en de reservekampioen. Ook aan de fokkers van de beste KWPN-paarden van de WBFSH worden fokkerspremies uitgereikt, net zoals aan de fokkers van de winnaars van de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur en de Blom Hengstencompetitie Springen van de klasse L, M en Z en de fokker van de winnaar van de Oregon Trofee.

In totaal wordt er op de KWPN Stallion Show meer dan 35.000 euro aan fokkers­premies uitgereikt. De volgende uitkeringen vinden plaats tijdens de KWPN Kampioenschappen in augustus. Ook de fokkers van de KWPN’ers die medailles winnen op het WK Jonge Dressuur-, Spring- en Eventingpaarden ontvangen een fokkerspremie.

Bron: Hoefslag / KWPN

Foto: Digishots

Reacties