LT-winst Poeta de Susaeta, maar: “Hij gaat knallen in de Grand Prix!”

LT-winst Poeta de Susaeta, maar: “Hij gaat knallen in de Grand Prix!”

Afgelopen weekend behaalde Poeta de Susaeta op zijn eerste internationale wedstrijd sinds ‘Verden’, het CDI3*Camarma de Esteruelas (Madrid), meteen mooie successen. Hij laat er geen twijfel over bestaan dat hij op dit moment het te kloppen Lichte Tour-paard is in Spanje.

Met 73.059% werd hij met zijn vaste ruiter Guillermo García Ayala eerste in de Prix St.Georges; een dag later was er ook de winst in de Intermediaire I, met 72.029%. In beide proeven gaf de combinatie Beatriz Ferrer-Salat en Juan Matute Guimon met hun dressuurgefokte warmbloeds het nakijken. Ook zij reden scores boven de 70%.

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta

Zie ook: Poeta de Susaeta ook beschikbaar in 2021!

“Eerst richt ik me nog op de Lichte Tour, maar eind van het seizoen concentreer ik me op de Grand Prix”, vertelt García Ayala. “Poeta piaffeert al fantastisch; gaat heel mooi zitten en is heel soepel. Als alles goed gaat, start ik hem dan in 2022 in de Zware Tour.

Genieten

“Het gevoel met hem is bijna niet uit te leggen”, aldus de ruiter. “En ik weet dat het beste met hem nog moet komen. Hij zit nog lang niet aan zijn top! Maar dat hoeft ook niet, want ik wil niet te snel gaan met hem en hem stap voor stap opbouwen. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij op Grand Prix-niveau zal knallen! Op dit moment rijd ik hem rustig door en geniet ik ervan om zijn ruiter te zijn en hem te begeleiden in zijn weg naar de top. Het is voor nu belangrijk hem fysiek én mentaal voor te bereiden op wat gaat komen.”

Karakter van Poeta

De PRE-hengst, die in ons land beschikbaar is voor warmbloedmerries, heeft in zijn eigen land alleen PRE-merries bediend. “Zijn nakomelingen die ik hier in Spanje ken, hebben een echt sportlichaam, met goede verhoudingen”, vertelt García Ayala. “Ze lijken ook het fijne karakter van Poeta te hebben meegekregen. Ik denk dat het de moeite waard is om hen rustig op te leiden. Velen van hen zullen in eerste instantie niet spectaculair zijn.”

Van krabbeldrafje naar expressie

De ruiter doelt dan met name op de draf van Poeta’s nakomelingen. “Ze zullen nog niet die prachtige draf van Poeta hebben, maar dat is logisch, die zullen ze moeten ontwikkelen onder de ruiter. Poeta viel ook pas op door zijn draf toen hij al 5½ jaar oud was. Iedereen zei ‘vroeger’ dat het zo jammer was dat hij geen goede draf had. Terwijl men nu vooral over die super draf van hem praat! Juist vanwege de expressie in die gang is hij nu zo populair!”

De jonge Poeta’s, waarvan de oudste kinderen nu vier jaar oud zijn, hebben de tijd nodig, is de Spanjaard overtuigd. “Dat was met Poeta zelf ook zo. Die paarden worden langzamerhand sterker. Ik denk dat veel van zijn nakomelingen een geweldige toekomst in de dressuurring tegemoet gaan. En ze zullen op hoog niveau presteren als ze de juiste tijd en de juiste training krijgen.” Uit zijn eerste jaargang stamt onder andere de ggk PRE-hengst Una de Susaeta.

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta
Let op: Speciale actieprijs tot 15 mei!!

 

Reacties