Weer aandacht voor coupeerverbod in Reporter Radio *terugluistertip*

Weer aandacht voor coupeerverbod in Reporter Radio *terugluistertip*

Het Radio 1-programma Reporter Radio schonk wederom aan het Nederlandse coupeerverbod dat door bepaalde trekpaardfokkers wordt omzeild. In het programma vertelde KVTH-voorzitter Henk van der Pols over de brief van de NVWA en de afgelaste keuringen. 

Luister hier het interview van Reporter Radio met Henk van der Pols terug

Eerder bericht

Ook zal Van der Pols gevraagd worden hoe het komt dat er –vijftien jaar na ingang van het coupeerverbod– nog zoveel trekpaarden zonder staart in Nederland rondlopen.

Reporter Radio maakte eind augustus al een radioreportage over de Nationale Tentoonstelling op de Peelbergen. Naar aanleiding van deze uitzending werden er door meerdere Tweede Kamerleden vragen gesteld aan staatssecretaris van Economische Zaken Martijn Van Dam.

Die antwoordde onder andere dat de NVWA deze zomer op meerdere keuringen heeft gecontroleerd en hier overtredingen heeft waargenomen. 

De NVWA stuurde hierop een brief naar de KVTH waarin de Autoriteit dreigt met een ‘last onder dwangsom’ van 15.000,- euro voor de KVTH wanneer zij op keuringen gecoupeerde paarden blijft toestaan.

De KVTH zag zich hierdoor gedwongen drie Centrale Keuringen af te gelasten, omdat de boetes te zwaar op de kas van de vereniging zouden drukken.

Daarnaast, meent de KVTH, zou ze juist de wet overtreden wanneer ze gecoupeerde paarden niet meer zou toestaan in de keuringsbaan. Het stamboek baseert zich op een uitspraak van het CBb uit 2002, waaruit zou blijken dat paarden die uit een medische noodzaak gecoupeerd zijn, of de handeling hebben ondergaan in een Europese lidstaat waar er geen coupeerverbod is, geen toegang tot de keuring ontzegd mag worden.

De KVTH is daarom een bezwaarprocedure begonnen en heeft ook een kort geding aangevraagd. 

Het Reporter Radio-interview met Henk van der Pols is aanstaande zondag te beluisteren op Radio 1 tussen 19.00 en 20.00.

Albertine Nannings voor Hoefslag overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

Reacties