Verzet tegen experiment met entstof op bedrijf van Paul Schockemöhle

Verzet tegen experiment met entstof op bedrijf van Paul Schockemöhle

0 63

Na protest door omwonenden denkt Paul Schockemöhle er over na om het experiment met genetisch gemanipuleerde entstof tegen de gevreesde bacterie Rhodococcus equi stop te zetten.

Het Nederlandse pharmaceutische bedrijf MSD Animal Health kreeg enige tijd geleden van de Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) toestemming om drie jaar lang testen uit te voeren voor het vaccin. Er werd een overeenkomst gesloten met Gestüt Lewitz en dus was het de bedoeling om van 2012 tot 2014 in het voorjaar een groep veulens in een quarantaine-gebied van tien kilometer omtrek te plaatsen en hen het experimentele vaccin toe te dienen. Een deel van de veulens krijgt de entstof tegen de bacterie Rhodococcus equi, terwijl een tweede groep een placebo in het bloed gespoten krijgt.

Rhodococcus equi besmettingen komen veelvuldig voor bij veulens. De infectie is meestal fataal of zorgt voor ernstige schade aan de luchtwegen waardoor het veulen op latere leeftijd onbruikbaar is voor de sport. Tot voor kort was er geen effectief vaccin tegen de bacterie in de omloop.

Men kon tot 16 februari bezwaar indienen tegen het besluit van de BVL om het onderzoek toe te staan. Anja Sobczak van het Gentechnik-Refertin des Umwelt instituut is duidelijk tegen: “Men kan tijdens dit experiment niet garanderen dat de gemanipuleerde bacterie ziektes veroorzaakt bij mensen met een laag immuumsysteem. Dat zorgt voor veel te veel risico’s voor de omgeving.”

Op de website van het instituut is Sobczak minder vriendelijk. Zo wordt Schockemöhle onder andere beschuldigd van het hebben van een fokfabriek waarbij duizenden paarden in een te kleine ruimte worden gehouden.

Schockemöhle reageerde op deze beschuldiging met de volgende verklaring: “Op mijn bedrijf staan de paarden in grote loopstallen waar zo’n dertig tot veertig paarden in rondlopen. In sommige groepen staan zelfs maar acht tot tien paarden en sommige dieren staan in een individuele box. Ik begrijp niet waar deze loze kreten vandaan komen.”

Sobczak geeft toe nooit op het bedrijf te zijn geweest, maar blijft volhouden dat Schockemöhle wel degelijk eigenaar is van een enorme fokfabriek.

Er staan 3500 paarden op 2000 hectare grasland. Dat betekent dat er per hectare 1.75 paard graast. Volgens experts is twee paarden per hectare het maximum en dus moet de situatie op het bedrijf van Schockemöhle geen problemen opleveren.

Schockemöhle geeft aan teleurgesteld te zijn in het feit dat zoveel mensen tegen het vaccinatie experiment zijn: “Een heel aantal paardeneigenaren hadden van dit onderzoek kunnen profiteren. Wij als bedrijf hebben het probleem met de bacterie nu goed onder controle. We nemen bloed af van een pasgeboren veulen, tellen de witte bloedcellen en wanneer er zweren in de longen zijn geven we direct antibiotica. We weten nu tien dagen eerder of een veulen ziek is of niet. Op deze manier hebben we afgelopen seizoen slechts een enkel veulen verloren.”

Of Schockemöhle daadwerkelijk afziet van het experiment is nog onduidelijk. De paardenmagnaat kijkt nu of er andere manieren zijn om alsnog een betrouwbare entstof te ontwikkelen.

Hoefslag / www.st-georg.de

Reacties