Uniek Nederlands voortplantingscentrum opent deuren

Uniek Nederlands voortplantingscentrum opent deuren

0 1107

Vandaag vond de officiële opening plaats van het Equine Fertility Center (EFC) in het Limburgse Maria Hoop. Het nieuwe voortplantingscentrum van embryotransferspecialist Toon Vullers en familie richt zich op de zogenaamde ICSI-techniek. Het centrum is uniek in de Benelux en pas het vierde in zijn soort wereldwijd. In samenwerking met het Maastricht Universitair Medisch Centrum heeft het Equine Fertility Center de laatste zes jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze in vitro voortplantingstechniek en anno 2015 wordt deze op commerciële wijze aangeboden.

ICSI -wat staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie- houdt kortweg in dat bij een merrie niet rijpe eicellen uit de eierstokken worden gehaald, deze buiten het lichaam verder rijpen en na injectie met één spermacel bevrucht worden. Het hieruit ontstane embryo wordt vervolgens overgebracht in een draagmoeder. De ICSI-techniek is nog kostbaar, maar maakt nafok van slecht vruchtbare, zeer interessante merries en van dito hengsten mogelijk.

Parabel x Cumano

Het EFC heeft met deze techniek vorig jaar twaalf merries drachtig gekregen, waarvan er nu drie veulens zijn geboren. De drie werden vandaag na de door Frank Kemperman (op kleine foto rechts) verrichte opening getoond. Naast het veulen, waarvan de eicel gewonnen werd na overlijden van zijn biologische moeder, is vooral het merrieveulen met de toepasselijke naam We Did It Z (grote foto met draagmoeder) een mooi Parabel met fokker Cees Klaver en Frank Kempermanvoorbeeld van de mogelijkheden van ICSI. Moeder van dit veulen is de achttienjarige merrie Parabel (op kleine foto met fokker Cees Klaver). De dochter van Animo, die ooit tweede werd in de Grote Prijs van Amsterdam, bleek vorig jaar niet drachtig te krijgen op de reguliere wijze. Na winning van eicellen bij haar werd een geschikte eicel geïnsemineerd met één zaadcel van Cumano (v. Cassini I). De wereldkampioen van 2006 staat bekend als erkend vererver, maar is zo goed als onvruchtbaar. Er werd zelfs nog nooit een veulen geboren uit diepvriessperma van hem. Via ICSI bleek dit dus wel mogelijk.

Bron: Hoefslag

 

Reacties