Tweede EPTM-topper van Ferguson voor familie Ten Bosch

Tweede EPTM-topper van Ferguson voor familie Ten Bosch

De Ferguson-dochter Madammeke van Familie ten Bosch uit Driel legde vorige week een zeer goed EPTM-examen af. De merrie ontving 81 punten, de hoogste score bij de dressuurmerries.

De jury omschreef Madammeke als een kwaliteitsvolle merrie met een hele lichtvoetige manier van bewegen. In galop toont de merrie veel houding en balans en zij laat zich bijzonder goed rijden. Voor de galop, houding & balans en rijdbaarheid/bewerkbaarheid verschenen 8,5-en op de cijferlijst. De stap leverde een 7,5 op; voor de draf, souplesse en aanleg als dressuurpaard kreeg Madammeke een 8.

Ongecompliceerd

“Ze is absoluut een fijn paard”, vertelt fokker Emiel ten Bosch. “Ze beweegt goed, laat zich super bewerken en wat vooral mooi is aan dit paard: ze is nooit lastig of zo, het is gewoon een heel ongecompliceed paard.”

Vanuit de test verhuisde Madammeke naar haar nieuwe eigenaar. “Hij zocht een merrie uit een heel goede stam om er zijn fokkerij mee op te bouwen. Madammeke komt uit een zeer goed nest, en met haar prok-, ster- en elitepredicaat klaar om als fokmerrie ingezet te worden.”

Lets Go

Ten Bosch heeft nog de één jaar oudere, volle zus van Madammeke aangehouden. “Deze Lets Go behaalde vorig jaar maar liefst 85,5 punten en was daarmee de op een na hoogst scorende merrie op de EPTM-test. Haar doen we niet weg.”

“De twee Ferguson-zussen hebben hun super karakter met elkaar gemeen”, laat Ten Bosch weten. “Lets Go is alleen net wat sjieker. En de kleur verschilt: Lets Go is zwart met weinig wit, terwijl Madammeke wat dat betreft meer van haar vader weg heeft, met haar voskleur en veel wit.”

Op eerste nakomelingen preferent

Lets Go wordt dit jaar voorbereid op de PAVO Cup, met amazone Robbin Kleermans. Vóór de vierjarige Lets Go en haar driejarige zus, kreeg moeder van Zinith elite pref EPTM-dres- D-OC (Tango x Frühling) nog zeven nakomelingen. “Een fantastische merrie”, aldus Ten Bosch. “Ze werd op haar eerste vier nakomelingen al preferent.”

“De fokkerij van Zinith voert terug op de bloedlijnen waar mijn ouders al mee begonnen, zeven of acht generaties terug. Zij maakten bijvoorbeeld voor hun merries uit de Lady Reveil van Wittenstein-stam gebruik van de moderne hengst Lucky Boy xx om hun fokkerij te verbeteren.”

Jovian

Ziniths bekendste nakomeling is ongetwijfeld de hengst Jovian (v. Apache), die goud won bij de vijfjarigen op het WK jonge dressuurpaarden 2019 met Andreas Helgstrand en sindsdien een grote schare fans heeft in Denemarken, Duitsland én Nederland.

“De uitspraak van Helgstrand dat hij hoopte dat het KWPN hem ooit goed genoeg zou vinden, vond ik wel een goeie”, lacht Ten Bosch. “De hengst is een geweldenaar! Zinith heeft na Jovian alleen nog maar merries gebracht. We hopen nog eens op een broer van Jovian.”

Top tussen de oren

Dit jaar worden er bij Ten Bosch in Driel elf veulens verwacht. Eén daarvan werd vorige week geboren, uit een halfzus van Madammeke: een plaatje van een hengstveulen van Le Formidable x Rousseau.

“We hebben ook weer een merrie (v. Ferdeaux) hoogdrachtig van Ferguson. We zijn blij met zijn veulens tot nu toe, dus fokken graag met hem. Elk jaar zoeken we naar een goede match voor onze merries, en Ferguson is naar onze mening een hengst die daar zeker bij hoort.”

Tekst: Christine Dijk

Foto: Elise ten Bosch

Reacties