Twee keer beste Zeeuwse fokproduct voor Van der Endt: “Paarden met de...

Twee keer beste Zeeuwse fokproduct voor Van der Endt: “Paarden met de wow-factor”

Maxime Osse - Duval's Kapri Son

JanCees van der Endt was met zijn bedrijf Duval niet alleen de hoofdsponsor en naamgever van de Duval’s Zeeland Dressage Cup, hij was ook de fokker van het beste vier- en vijfjarige in Zeeland geboren dressuurpaard. En daarmee won hij twee keer een jaarabonnement op Hoefslag Fokkerij. Eén abonnement geeft hij aan dochter Nathalie van der Endt, die stal Duval runt sinds 2015 en ook de paarden rijdt.

Duvals Luciano eindigde met Nathalie in het zadel als zevende bij de vierjarigen met 76,2 punten. De donkerbruine hengst van Glock’s Zonik uit de Elite Sport-merrie Wyomi Utopia (Krack C x Faust Z) behaalde geen enkel cijfer lager dan 7,3 (voor de draf). Het hoogste cijfer liet hij noteren voor de galop (7,8).

Gouden draadje

Van der Endt: “Luciano is een paard waarvan ik zeg: ‘Daar doe je het voor als fokker!’ Hij is mooi, heeft een super karakter en geeft onder het zadel een heel fijn beeld. Ik zie graag een paard dat sprankelt, dat opvalt, dat imponeert. ‘Gewone’ paarden zijn er al zo veel. Hij is er eentje met het gouden draadje. Het is een Vrolijke Frans; speels en altijd blij. Hij kijkt op een manier van ‘Wanneer mag ik weer?!’ Daar wordt een ruiter zelf ook gelukkig van.”

Nathalie van der Endt – Duvals Luciano

Springpaardenbloed

Vijf jaar geleden combineerde Van der Endt zijn Wyomi Utopia, een merrie met behoorlijk wat springpaardenbloed in de aderen, aan de elegante en moderne Zonik. “Ik ben niet alleen gecharmeerd van zijn type en sterke bewegingen, maar ook van zijn bloedvoering, met Rousseau en Ferro. De merrie is juist nogal grof, dat heeft ze van Furioso. Luciano heeft inderdaad de elegantie van Zonik meegekregen. Hij mag nog wat uitzwaren, hij is met zijn – vorig jaar gemeten – 1.72m groot, en smal. Het is een paard dat de tijd krijgt. In De Kroo was hij iets gespannen omdat hij nog nauwelijks op wedstrijd geweest is; thuis laat hij enorm veel talent zien.”

Capri Sonne jr-zoon Kapri Son

Het andere fokproduct waar Van der Endt mee scoorde, is Duvals Kapri Son. Hij werd door Maxime Osse naar de zesde plek gereden bij de vijfjarigen, met 81 punten. Voor de harmonie kreeg hij het hoogste cijfer, een 8,5; de stap leverde een 7,8 op, en verder zien we op zijn lijst geen enkel cijfer onder de 8. Zoals de naam al doet vermoeden, is Kapri Son een nakomeling van Duvals Capri Sonne Jr, de hengst die zoveel successen behaalde met Dinja van Liere in de Lichte Tour, en zijn carrière sinds 2015 voortzet bij de olympische amazone Laura Tomlinson-Bechtolsheimer. Kapri Son is net als zijn vader een black beauty. Moeder Basing Belle heeft een bijzonder afstamming, met San Remo als vader en de tuigpaardhengst Manno als moedersvader.

Tuigpaardenbloed

“Ik heb de moeder van Basing Belle, Unellie, gekocht bij fokker Peter Vugts voor mijn dochters die toen al met Hackneys en tuigpaarden reden. Maar de merrie raakte geblesseerd en toen besloot ik haar te laten dekken met Capri, die destijds nog bij mij stond. Ze stamt dus van Manno, uit een merrie van een Hackney-hengst. De bedoeling van om door middel van tuigersbloed hardheid, front en een sterk achterbeen te verankeren. Bovendien voorkom je een hoge verwantschap als je dit soort bloed gebruikt. Een paard als Kapri Son heeft nog maar een verwantschapspercentage van 10 of 12 procent. Uit de San Remo-merrie heb ik nog een zoon van Capri Sonne Jr en twee van Secret.” Basing Belles blessure is inmiddels genezen; ze wordt weer gereden en zal binnenkort weer in de ring verschijnen om het sportpredicaat te halen.

Will to please

“Ook Kapri Son is een paard met de wow-factor. Hij is een heel ander type paard dan Luciano, maar hij heeft ook dat extra, waardoor zo’n paard op je netvlies blijft hangen. Hij heeft vreselijk veel will to please en kan al geweldig verzamelen. Het is een paard met veel balans; hij maakt zich mooi in beweging. Een heel fijn paard, en een echte happy athlete.” Dat laatste is voor Van der Endt zeer belangrijk. “Een paard moet lol hebben in het werk, en dat ook uitstralen. Ik heb een hekel aan van die staartenzwiepers.” Kapri gaat trouwens ook op voor de laatste selectie voor het WK met Maxime Osse.

Liever hengsten

Het is niet toevallig dat zijn twee prijswinnaars hengsten zijn. “We werken graag met hengsten. Ze zijn recht voor z’n raap. Natuurlijk moet je scherp zijn als je met hengsten omgaat, maar over het algemeen zijn ze heel fijn en eerlijk om mee te werken. Als ze moeilijk of gevaarlijk zijn, laten we ze uiteraard wel castreren, maar liever niet; het is immers onomkeerbaar. We handelen ook; wordt een paard als hengst verkocht en wil de nieuwe eigenaar toch liever geen hengst, dan wordt hij alsnog geruind.

Uitslag Duvals Zeeland Dressage Cup.

Zie ook: Duval’s Zeeland Dressage Cup: Ma Cherie di Bufa maakt indruk

Foto’s: DigiShots

Reacties