Totilas-bloed voor de pony fokkerij

Totilas-bloed voor de pony fokkerij

0 7904

Raymond Kamphuis van Stal De Koetsiershoeve fokt al jaren New Forest-pony’s. Hij richt zich vooral op het fokken van kinderpony’s. Ook experimenteert hij graag om de fokkerij vooruit te helpen. Onlangs werd één van zijn pony experimenten goedgekeurd in Duitsland.

Het gaat om Totilando. Een zoon van Trendsetter; een jonge Totilas uit een Dancier-merrie.

Unieke combinatie

De moeder van Totilando is een dochter van de New Forest-hengst Orlando. Verder uit de moederlijn van de Duitse rijponyhengst Wimbledon. Het is de enige pony die het Totilas-bloed voert in combinatie met Orlando en top Duitse rijponybloedvoering.

Andere stamboeken

“Voor mij is het een zeer geslaagd experiment”, reageert Kamphuis enthousiast. “Ik wilde heel graag de kwaliteiten van Totilas, met het karakter van Orlando en de mogelijkheden van de Duitse rijpony’s samen in één pony brengen. Dat is zeker gelukt. De Nederlandse rijponyfokkerij is heel smal. We moeten als fokkers dus breder gaan denken. Dat kan met deze hengst, omdat hij totaal nieuw bloed voert.”

Bergop

“Ik denk dat dit in de toekomst een geweldige dressuurpony wordt. Totilando heeft heel veel van Totilas weg, maar heeft toch zijn pony opdruk gehouden, wat ik heel belangrijk vind. Hij heeft veel rib en blijft met zijn 1.46m mooi in de maat. Hij heeft een geweldige natuurlijke manier van bergop bewegen. Met zoveel rek en balans. Daarnaast kan hij van nature sluiten en veert hij zelf mooi terug. Ook in het vertrekken toont hij van zichzelf zoveel veer en balans. Het is een balletje elastiek, met veel gummi.”

Genetisch interessant

“Trendsetter heeft maar een stuk of tien merries gedekt, voordat hij zijn been brak in de paddock. Er zijn dus echt maar heel weinig nakomelingen van. Wimbledon was FEI-dressuurpony onder andere Sönke Rothenberger en heeft ook maar weinig gedekt. Wonderful Girl, waar Daphne van Peperstraten mee van start kwam op het EK, is een dochter van hem.  Ik denk dat het genetisch gezien ook een hele interessante hengst is dus. Met 6,25% Arabisch bloed kan hij bij het NRPS ook gebruikt worden. Voor de Partbred richting bij de Welshpony’s zou hij ook een mooie toevoeging kunnen zijn.”

Verder experimenteren

Kamphuis blijft verder experimenteren met de moeder van Totilando, die in 2015 nationaal kampioen bij het NRPS werd. “Ze is nu dragend van een kleinzoon van Weihegold, Dodo Weihgand (v. Diamond Hit). Ze is zelf maar 1.37m dus ik ben niet bang om paarden op haar te gebruiken. Met deze combinatie probeer ik weer de paardenkwaliteiten in een pony te fokken. Ik ben heel benieuwd hoe dit weer gaat uitpakken.”

Totilando 7 Maart primeur presentatie bij Manege Beukers te Oudkarspel!!Onze eigen gefokte pony Totilando met het Totilas en Orlando bloed zal aanwezig zijn zaterdagavond op de hengstenshow bij Manege Beukers. Wij verheugen ons er nu al op dat we hem zo aan het publiek en de fokkers kunnen introduceren! Naast Totilando nemen we ook werelds kleinste goedgekeurde New Forest hengst ldyllens Ängland mee. Ook deze kleine geweldenaar laat al veel van zich horen in de sport en brengt zeker veel sfeer met zich mee!!

Geplaatst door Raymond Kamphuis op Donderdag 5 maart 2020

Bron: De Hoefslag

Reacties