Staatsstoeterijen schrijven open brief

Staatsstoeterijen schrijven open brief

springen algemeen hindernis

Tien Duitse staatsstoeterijen hebben gezamelijk een brief gestuurd naar de fokafdeling van de Duitse federatie FN over de vernieuwing van de hengstentesten. De stoeterijen zijn van mening dat driejarige hengsten niet mogen dekking tot zij met succes een zomer- of najaarstest hebben gelopen.

De FN werkt momenteel aan een verbetering van de selectie dekhengsten en de ideëen werden al openlijk bekritiseerd in de pers. Met deze open brief willen de staatsstoeterijen hun mening kenbaar maken. Volgens de inhoud van het schrijven zijn zij het niet eens met het voorstel over de vernieuwde manier van testen. Volgens de FN zou het nieuwe format bestaan uit een kort verrichtingsonderzoek voor driejarige hengsten in april. De goedkeuring zou dan gebaseerd zijn op de scores die tijdens deze test worden behaald. De stoeterijen zijn echter van mening dat de driejarigen tijdens de zomer en herfst tenminste tien dagen zouden moeten worden getest. De commissie zou verder op alle testcentra uit dezelfde personen moeten bestaan. De 25% hengsten met de laagste scores zouden dan niet goedgekeurd mogen worden.

Verder zijn de staatsstoeterijen het eens dat de vier- en vijfjarige hengsten tijdens geselecteerde competities onder zowel de eigen ruiter als een gastruiter moeten lopen. Er zou tevens een gespecialiseerde vijftig-dagen-test moeten komen voor vierjarige en zesjarige hengsten. Ook in deze gevallen zouden de hengsten met de laagste scores niet goedgekeurd mogen worden. Goedkeuring via bundeschampionate wedstrijden mag wel blijven.

‘We zijn ervan op de hoogte dat dit verzoek misschien niet positief zal vallen bij alle hengstenhouders,’ aldus de brief. ‘We zijn echter overtuigd dat op lange termijn iedereen op economisch gebied van een beter selectietraject kan profiteren.’

De brief werd ondertekend en verstuurd door:

Staatsstoeterij Neustadt/Dosse
Staatsstoeterij Celle
Staatsstoeterij Warendorf
Staatsstoeterij Sachsen-Anhalt
Staatsstoeterij Moritzburg
Staatsstoeterij Dillenburg
Staatsstoeterij Zweibrücken
Staatsstoeterij Marbach
Staatsstoeterij Schwaiganger
Staatsstoeterij Redefin

Hoefslag/Eurodressage

Reacties