Prins Charles steunt zeldzame rassen

Prins Charles steunt zeldzame rassen

Prins Charles heeft als beschermheer van de Rare Breeds Survival Trust (RBST) een bedrag gedoneerd aan de Equine Gene Bank. De prins is groot fan van onder andere Hackneys en zijn donatie kan er mede toe bijdragen dat dit ras en andere zeldzame rassen als de Cleveland Bay, de Suffolk en de Eriskay-pony blijven bestaan. Van deze rassen zijn minder dan 300 fokmerries geregistreerd. Andere rassen op de watchlist zijn de Dales, Exmoor, Dartmoor, Fell, Highland en New Forest-pony en de Clydesdale en Shire-paarden.

‘We moeten ervoor zorgen dat belangrijke genetische eigenschappen behouden blijven voor de toekomst’, aldus directeur Tom Beeston van de RBST. ‘Dat doen we door het diepvriessperma te bewaren.’ Van zo’n vijftig hengsten van twaalf verschillende rassen wordt het sperma opgeslagen. RBST hoopt dit aantal de komende tien jaar uit te breiden, om genetische diversiteit zeker te stellen. Per hengst bedragen de kosten 5000 pond.

Om de traditionele paardenrassen te promoten organiseert de Hackney Horse Society een ‘Zeldzame Rassen Keuring’ samen met haar eigen kampioenschappen op 4 oktober.

Horseandcountry.tv/Hoefslag

Reacties